Hranjive tvari – Gnojiva

Svim živim organizmima treba hrana. Biljkama treba prihrana u obliku hranjivih tvari – gnojiva.

Hranjive tvari za unutarnji uzgoj uglavnom su u tekućem obliku. U krutom obliku nalazimo neke “boostere” cvatnje i neka hidroponska gnojiva (kompletno topiva u vodi). Praškaste su i neke hranjive tvari koje primjenjujemo folijarno – špricanjem po listu.

Hranjive tvari dijelimo na organske i mineralne. Organska gnojiva su biljnog i životinjskog porijekla, dok su mineralna gnojiva dobivena kemijskim procesom izdvajanja biljkama potrebnih elemenata.  Korištenjem organskih dobivamo zdraviji plod boljeg okusa dok korištenjem mineralnih hranjiva gubimo na okusu ploda, ali je prinos znatno veći. Mineralne hranjive tvari lakše su za upotrebu od organskih, mogu se koristiti svakodnevno u prihrani i sigurne su za biljke ako se pridržavate sheme prihrane. Organska gnojiva mogu u sebi sadržavati elemente životinjskog porijekla – biljka treba 48 sati da ih “probavi”, pa se preporuča svako 3-4 zalijevanje obaviti samo običnom, pH prilagodjenom vodom.

Paprika
Tikvica

Hranjive tvari – gnojiva:  Osnovna (bazna) i Aditivi (dodatci)

Osnovna gnojiva ili bazne hranjive tvari su ona koja sadrže tri glavna elementa dušik, fosfor i kalij: N-P-K. Dijele se na gnojiva za rast (grow) i cvatnju (bloom). Bazne hranjive tvari za uzgoj u zemlji su uglavnom u jednom pakiranju,”one hand”, dok su hidroponska 2 ili 3-komponentna – odvojeni su dušik od kalija i fosfora radi bolje kontrole. Pravih 100% hidroponskih organskih gnojiva nema dok uzgoj u zemlji podržava organske bazne hranjive tvari (u zemlji se mogu rastvarati tvari organskog porijekla). Samostalno mogu prehraniti biljku kroz sve faze razvoja.

Aditivi su hranjive tvari koji su  dodaci baznim gnojivima. Ne mogu samostalno hraniti biljku i sastav im je obično obogaćen mikroelementima i aminokiselinama. Mogu biti organski ili anorganski (mineralni). U pravilu aditivi za poticanje rasta korijena i zelene mase – na bazi morskih algi koje sadrže kalcij, humijske i fulvijske kiseline, rhizoponic (korijen) i resine (kristalizacija i šećeri) su organskog porijekla. Većina ih se koristi u vegetaciji i prestaje se s primjenom nakon predcvatnje, znači u 3-4 tjednu cvatnje. Sadrže dodatnu količinu dušika, željeza, kalcija i magnezija koji su potrebni elementi za rast korijena i listova. Aditivi (hranjive tvari) koji sadrže molibden i bor – “viagru” za biljke su mineralnog porijekla.

Hranjive tvari ili dodaci za poticanje cvatnje zovu se “bloom booster-i”. U pravilu su anorganskog porijekla jer je vrlo teško organski izdvojiti potrebnu količinu kalija i fosfora za proces cvata. Primjenjuju se od 2-3 tjedna cvatnje, čim prestane period predcvata. Nalazimo ih u dvije kategorije – “rasčlanjeni” (više proizvoda u ciklusu, bolja kontrola, potrebno je više “znanja” pri korištenju) ili “one hand” (jedan proizvod, obično skuplji, ali jednostavan za korištenje). Za koji god se način odlučite financijski su na kraju vrlo slični – sve ovisi o Vašim željama, potrebama i vremenu.

Hranjive tvari ili gnojiva ako se koriste po shemi prihrane proizvođača ne izazivaju probleme pri uzgoju.

Dodatno se mora paziti na količinu hranjive otopine koju biljke dobivaju i problemi će izostati.

Tikvica 2

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz temu “Hranjive Tvari – Gnojiva”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Hranjive Tvari – Gnojiva” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]