Vegetacija

Druga faza razvoja biljaka, nakon proklijavanja i ukorjenjivanja je vegetacija. To je proces rasta biljne mase (listova) , internoda (grana) i razvoja korijena.

Da bi ostvarila uspješna vegetacija, potrebno je zadovoljiti slijedeće uvjete:

Presadjivanje mladica, bilo iz sjemena (klica) ili reznica radimo kada su mladice razvijene – korijen i vegetativni rast su već vidljivi. Mladice pažljivo stavljamo u pripremljeni vlažni supstrat, učvrstimo ih sa strane prinošenjem “zemlje” i “utabamo” da korijen ne ude izložen svjetlu. Sada su presađene i spremne za vegetaciju.

Celer

Vegetacija – vrsta i period svjetla

Važno je znati da svjetlo treba biti upaljeno 18 sati, a ugašeno (noć) 6 sati kroz 24 sata. Ako je taj period narušen dolazi do ozbiljnih poremećaja u razvoju biljke. Režimom svjetla od 18 sati potičemo rast korijena, grana i listova, glavne funkcije vegetacije. Zapravo, imitiramo proljetno-ljetni režim sunčevog svjetla.

Fotosinteza, u vegetaciji najvažniji proces, obavlja se za vrijeme svjetla – dana. Pomoću nje biljka uzima CO2 iz okoline i pretvara ga u kisik (O2). Bez fotosinteze nema rasta i razvoja korijena – biljka ne diše.

U razdoblju vegetacije potrebno je manje svjetla (5000 luxa) nego u razdoblju cvatnje. Plavi spektar je glavni spektar koji potiče rast i razvoj biljaka.

Ovisno o potrebi možemo koristiti sve vrste svjetla – HPS/MHHPS, LED, CFLCFL ili T5T5. Ako koristite HPS poželjno je imati Agro žaruljuAgro koje sadrže 30% plavog spektra. HPS imaju narančasto-crveni spektar kao primarni i pogodnije su za cvat. Metal-halidne žarulje su izvor plavog svjetla i idealne su za vegetaciju, ali ih treba mijenjati za vrijeme cvata. Ove dvije vrste ravijaju toplinu i moramo ih udaljiti od mladica na sigurnu udaljenost.

LED rasvjeta je za vegetaciju idealna, iako skupa. Također, trebamo samo plavi spektar, po mogućnosti izdvojiti ga od crvenog i bijelog (ako postoji mogućnost). LED rasvjeta ne emitira mnogo topline, ali treba se pridržavati uputa proizvođača o “sigurnoj udaljenosti” – još nije standardizirana zbog raznih tehnologija i snaga dioda.

CFL i T5 su najpoželjnije pri ukorijenjivanju a vegetacija zahtijeva “grow” verziju (plavo svjetlo). Nemaju puno luxa, što je nedostatak pri pokrivanju i penetriranju. Ne proizvode toplinu i mogu biti udaljene samo desetak centimetara od biljaka. Idealne za kratku vegetaciju, ali dulja vegetacija od 2 tjedna i cvat su skoro nemogući.

Salata

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”002-006-027, 002-006-010, 002-006-008, 1680-14, 059-065-012, 057-056-04″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Tikvica

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta da bi vegetacija protekla bez problema.

Vegetacija – vlažnost

Vlaga u prostoru treba se održavati između 50-80%. To se postiže smanjenom ventilacijom, ručnim špricanjem vode po zidovima prostora ili ovlaživačima zraka. Ovu količinu vlage potrebno je održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa neobavezno o periodu svjetla. Bez dovoljne količine vlage vegetacija se ne obavlja kako treba, jer u ovoj fazi biljka se još uvijek hrani preko lista, razvija korijen. Nikako ne miješati vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u vegetaciji imati vlagu manju od 50%.

Vegetacija – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne bi smjela smije biti veća od 5-6 stupnjeva celzija. Temperatura se u vegetaciji mora održavati u pravilu kao i kod proklijavanja, izmedju 20-25 stupnjeva celzijusa.

Niže temperature od 17 stupnjeva nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 27oC u vegetaciji isušivati će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili klima uređaju.

Rajčica

Vegetacija – prihrana

Prihrana u vegetaciji je jednostavna, treba se pridržavati uputa proizvođača gnojiva i šeme prihrane. Izbor gnojiva je na Vama, varira između organskih, mineralnih, kombiniranih i mikorize (uzgoj pomoću “dobrih” gljiva i bakterija). Hranjive tvari za unutarnji uzgoj su uglavnom u tekućem obliku, osim mikorizeMikoriza – gljive i bakterije su živi organizmi i nalaze se u formi praška.

Koja god gnojiva izabrali pravilo je da se pridržavamo jednog proizvođača u osnovnim hranjivima dok se aditivi mogu kombinirati uz malo znanja. Za vegetaciju trebamo osnovno grow-rast hranjivoGrow-rast, bakterije za razvoj korijena, aditiv za razvoj korijenaAditiv i naravno, obavljenu pripremu ovisno o načinu uzgoja. Ako je potrebno, ovisno o stanju biljke, dodajemo kalcij (Ca), magnezij (Mg), dušik (N) i željezo (Fe). Nedostatci ostalih elemenata nisu česta pojava u vegetaciji.

Zalijevanje hranjivom otopinom može biti problem – mnogi stavljaju previše i tako utapaju biljku, sabijaju zemlju i ne daju na taj način korijenu prijeko potreban kisik za razvoj. U ovom slučaju – manje je više. U zemlji treba biti naročito oprezan, provjerite prije zalijevanja da li je gornjih 2-3cm zemlje vlažno – ako je vrlo vlažno-mokro ne zalijevajte.

Kiselost hranjive otopine za uzgoj u zemlji treba biti pH 6.0-6.3 , a za hidroponski uzgoj 5.6-6.2 .

Salata

Vegetacija – problemi

Problemi nastaju ako rasvjeta, vlaga, temperatura i režim prihrane izmaknu kontroli. Ako biljka doživi stres od vrućine, suše ili hladnoće dajemo joj organski tekući dušik. Dušik (N) oporavlja biljku nakon stresne situacije. Ako u pripremi nismo biljkama dali Mg i Ca u obliku Zeomina, onda se preporuča dodavati te elemente svakih 14 dana, folijarno ili irigacijski, sve do 3. tjedna cvata .

Paljenje gornjih listova je rezultat rasvjete koja nije dovoljno udaljena.

Glavni problem je “overwatering” – prezalijevanje. Oprezno s dodavanjem hranjive otopine u posudu, ne radite “blato”. Ovo je najčešći uzrok svih problema i nedostataka koji se poslije očituju.

Tikvica
[image_mapper id=”1″]
Mrkva

Da li Vam je članak “Vegetacija i problemi u vegetaciji” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]