,

Slaganje šatora

GROWROOM – slaganje šatora, svjetla i ventilacije

Slaganje šatora slijedi nakon što su sjemenke proklijale i imamo dva “kata” i korijen, vrijeme da mlade biljke presadimo u naš growroom (prostor za uzgoj) ili grow tentgrow (šator za unutarnji uzgoj). U prostoru treba postaviti svjetlo i ventilaciju, a ako imamo šator treba postaviti i šator.

Da bi se svjetlo što bolje odbijalo u prostoru, svakako je preporučljivo obložiti growroom reflektirajućom mylar folijomMylar. Šator je već obložen materijalom od mylar folije s unutarnje strane.

Slaganje šatora je vrlo jednostavno, samo slijedite upute. Prvo postavite šator na njegovo dno i otvorite ga sa svih strana. Kvalitetniji šatori omogućuju pristup biljkama sa 3 strane, dok je stražnja strana zatvorena.

Zatim napravite konstrukciju od cijevi i kutnih plastičnih elemenata za umetanje cijevi i postavite je u dno šatora. Kada je konstrukcija (okvir) šatora napravljena i nalazi se na dnu šatora, uđite unutar konstrukcije i presvucite šator preko nje i, uz malo napora, šator je složen. Preostaje samo postaviti  dodatno dno šatora i učvrstiti ga čičak trakom koja je postavljena tvornički na rubove dodatnog dna.

Salata
Šator sa LED rasvjetom
Šator sa LED rasvjetom
Celer

Slaganje Šatora – Postavljanje rasvjete i ventilacije

Nakon što je slaganje šatora gotovo, vrijeme je da postavimo ventilaciju, filtraciju i rasvjetu. U šatoru, ovisno o izboru rasvjete, biramo reflektorReflektor. HPS/MHHPS žarulje razvijaju veliku toplinu i preporučljivo je u malom prostoru držati ih u CoolTubeCoolTube. CoolTube je staklena cijev s grlom E40 koja pomoću ventilatora odstranjuje vrući zrak van prostora.

Ventilator/ekstraktorVentilator/ekstraktor se bira ovisno o kubikaži (m3) prostora ili šatora. Na taj način toplina lampi ne šteti biljkama. Ako koristimo LED, CFLCFL ili T5T5 rasvjetu, CoolTube nije potreban. LED, CFL i T5 rasvjeta ne proizvodi toplinu koja bi mogla ugroziti biljke.

Redoslijed je: karbonski filter > cijev za povezivanjeCijev > COOLTUBE (žarulja) > cijev za povezivanje > ventilator (ekstraktor) zraka. Cijev ili crijevo za povezivanje učvrstimo na elemente pomoću plastičnih šelni (obujmica) ili ljepljivom trakom. Svjetlo se objesi pomoću lanca ili Yo-Yo vezicaYo-Yo.

Paprika

Pogledajte video:

FilteriFilteri većinom imaju svoje vezice u pakiranju. Uglavnom, sve treba izgledati otprilike ovako:

Šator sa ekstraktorom
Šator sa ekstraktorom
Rajčica

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”002-186-002, 004-006-043, 006-015-001, 040-006-083, 040-006-086, 016-006-013, 008-006-003, 013-012-003, 013-006-016, 015-006-103, 015-006-005″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Paprika Babura

Postavljanje svjetla i ventilacije u većim prostorima

Ako ne koristimo šator, nego veći prostor, onda odvajamo rasvjetu i ventilaciju. Rasvjetu stavljamo tako da nemamo praznog mjesta-mjesta bez svjetla. Zbog veličine prostora, ne trebamo CoolTube ni na HPS/MH žaruljama. Ventilaciju postavljamo direktno, slijedećim redom: karbonski filterKarbon > crijevoCijev > ekstraktorVentilator/ekstraktor.

Ako je u pitanju veći prostor, onda moramo imati i upuh zraka, radi cirkulacije. Zidove obložimo reflektirajućom mylar folijomMylar kako bi se svjetlo odbijalo. Time povećavamo količinu svjetla.

Kako bi trebao izgledati prostor s predprostorom za pripremu gnojiva, skladištenje i ostalo prikazano je ovdje:

Paprika
Tlocrt veće prostorije za uzgoj
Tlocrt veće prostorije za uzgoj
Feferoni

Veći prostor, 1000W rasvjeta1000W, predprostor s prigušnicama, skladišnim ormarom i spremnikom za miješanje nutrienata s vodom.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz temu “Slaganje šatora”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Slaganje Šatora” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *