,

Rasvjeta – HPS i MH , CFL i T5 , LED

Rasvjeta za unutarnji uzgoj biljaka

Rasvjeta se dijeli na dvije kategorije – način na koji dobivamo svjetlo (HPS i MH, LED, CFL i T5) i vrsta, boja samog svjetla (spektar – rast, cvatnja, plod).

Svjetlo se dobiva na 3 načina:

 • HPSHPS i MHMH žarulje spadaju u kategoriju svjetla sa plinskim izbojem, udaljenost od biljaka im je otprilike jednaka, koriste se za sve faze uzgoja, količina svjetla koju emitiraju je najveća od svih vrsta rasvjete. MH proizvodi više topline, a nešto manje lumensa od HPS.
 • CFLCFL i T5T5 rasvjeta je takodjer s plinskim izbojem, ali s malom količinom svjetla u lumensima i malom proizvodnjom topline. Koriste se uglavnom za proklijavanje i vegetaciju.
 • LED – tehnologija koja napreduje, nažalost još nije standardizirana kad govorimo o količini svjetla, sigurnoj udaljenosti od biljaka i slično. Emitiraju odredjeni spektar svjetla potreban biljci, znači nema gubitaka, štedljivije su od HPS/MH žarulja, ali i neefikasnije (zasada). Ne proizvode toplinu ako je elektronika dobro “složena” – varira od proizvođača do proizvođača.
Mrkva

HPS i MH Rasvjeta

HPS (High Pressure Sodium) je kratica za visokotlačnu natrijevu žarulju s plinskim izbojem. Najefikasniji je i najrašireniji način rasvjeteProizvode najviše lumensa (količinu svjetla), ali i topline. Upravo zbog topline imaju propisanu udaljenost od biljaka – “safe distance”.  Također, imaju najbolju “penetraciju” pa su pogodne za visoke biljke koje su dugo bile u vegetaciji.

Proizvode se u 3 varijante – AGROAgro, HPSHPS i REDHPS. Agro HPS žarulje imaju 30% plavog spektra koji je potreban biljkama u razvoju i vegetaciji zbog obavljanja fotosinteze. HPS lampe imaju univerzalno, po “default-u”, narančasto/crveno svijetlo i najpogodnije su za cvatnju. RED HPS žarulje imaju izraženi crveni spektar kojem je svrha povećanje šećera i količine (težine) ploda te se koriste u zadnjih nekoliko tjedana cvatnje.

U vegetaciji koristimo AGRO, nakon 2 tjedna režima cvatnje (12-12), zamijenimo je sa HPS univerzalnom žaruljom, a po potrebi zadnja 2-3 tjedna cvatnje koristimo SUPER RED. Ovo je način korištenja sve 3 vrste HPS žarulja u uzgojnom procesu. Za vegetaciju i cvatnju možete koristiti samo HPS univerzalne žarulje, ali će ona biti dulja a biljke neće biti “lisnate” zbog nedostatka plavog spektra. Isto tako, AGRO žarulja se može koristiti kroz cijeli proces, ali će “nepotrebno” plavo svjetlo u cvatnji smanjiti prinos. RED žarulje koriste se isključivo na kraju cvatnje.

Trajnost im je 10 000-16 000 sati. Za konstantne rezultate potrebno ih je mijenjati svaka 3-4 uzgoja.
MHMH (Metal-Halide) je visokotlačna metal-halidna lampa sa plinskim izbojem plavog svjetla. Plavi spektar se isključivo koristi u vegetaciji i u ukorijenjivanju. U vegetaciji je najefikasniji način rasvjete. MH žarilje proizvode nešto manje lumensa od HPS-a i nešto više topline pa je “safe distance” isti kao i kod HPS žarulja.

Sigurna udaljenost je najmanja udaljenost žarulje od biljaka, a da toplina ne “pali” gornje listove ili pupove biljke.

svjetlo
Rasvjeta - pokrivenost

Proizvode se u 2 varijante – MH Blue i MH SuperBlue. Razlika je u boji, temperaturi plavog svjetla. Blue imaju 5000K (kelvina), a SuperBlue MH 14 000K. Sunčevo svjetlo ujutro ima oko 6500K, a to je zapravo temperatura potrebna za vegetaciju. Trajnost im je 10 000 – 16 000 sati.

Za rad HPS i MH rasvjete potrebna je prigušnica, uređaj koji pali i održava napon u žarulji. Prigušnice se dijele na magnetneMagnetna i digitalneElektronska (elektronske). Digitalne mogu biti varijabilne što znači da možete pomoću potenciometra mijenjati njihovu nazivnu izbojnu snagu. Na taj način štedite el. energiju u procesu vegetacije, a većina prigušnica ove vrste imaju i “boost” opciju. Ona omogućava do 15% veći izboj žarulje što je vrlo pogodno u cvatnji – više lumensa = više ploda. HPS i MH žarulje proizvode se s grlom E40 i najefikasnije su u kombinaciji sa sjenilom (reflektorom).

Tikvica

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”002-007-028, 002-006-009, 002-007-0281, 002-006-008, 002-006-007, 002-006-003″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Paprika

CFL i T5 Rasvjeta

Rasvjeta ove vrste je pogodnija za vegetaciju nego cvatnju. CFL ili štedne žarulje i T5 ili “tanke” neonke ne proizvode veliku količinu lumensa, ali ni toplinu. To ih čini idealnim za proklijavanje i vegetaciju. Kako ne proizvode toplinu mogu biti blizu biljkama – 10-20 centimetara. Njihova “penetracija” nije impresivna radi male količine lumena pa se ne preporučuju za cvatnju osim ako u grow room-u nemate “visinu” potrebnu za HPS ili LED.

Proizvode se u 3 varijante – GROWCFL, BLOOMCFL i DUAL/MIXCFL. CFL i T5 rasvjeta grow ima temperaturu od 5000-6500K (vegetacija), Bloom 2000K (cvatnja), a Dual/Mix je pola-pola mješavina između grow i bloom verzije (vegetacija i cvatnja).

Troše osjetno manje el. energije nego HPS i MH, za rad nije potrebna nikakva dodatna oprema. PLUG & PLAY su uglavnom sve T5, dok se CFL rade s grlom E40 (kao HPS i MH) i najefikasnije su sa istim sjenilima.

Rajčica

LED Rasvjeta

LED rasvjeta za unutarnji uzgoj biljaka je u razvoju. Svaki dan noviteti koji baš nisu svaki put i napredak preplavljuju tržište. Proizvode se kao single diode i COB. Single diode je način kada nekoliko dioda spojimo u panel, a COB je način kada se svijetlo umnaža pomoću glass reflektora i posebnog chip-a koji kontrolira diode. COB je zasada poznat kao efikasniji. Diode su snage 1-5W.

LED još nije standard iz nekoliko razloga:

 • diode ili COB-ovi imaju drugačiju snagu što otežava pronalaženje sigurne udaljenosti
 • kut pod kojim djeluju je 90 stupnjeva, ne pokrivaju koliko HPS ili MH žarulje
 • prinos – kod HPS i MH znamo (koliko watta-toliko muzike), kod LED-a varira

LED ima i svojih velikih prednosti:

 • ne proizvode toplinu
 • svjetlosna penetracija je sve bolja i bolja, kako tehnologija napreduje – dioda 5W prodire dublje nego ona od 3W
 • štedljivije su u odnosu na HPS i MH iako još uvjek ne daju iste rezultate u prinosima
 • u jednoj lampi imamo svu potrebnu širinu spektra, prilagođenu potrebama biljaka
 • trajnost im je 50 000 + sati
Rasvjeta - spektar
Rasvjeta - LED pokrivenost

Ako imate bilo kakvih pitanja vezano uz temu rasvjete, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Rasvjeta – HPS i MH, CFL i T5, LED” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]

4 replies
 1. Avatar
  Crni says:

  Bok. Da li se može odraditi cijeli grow (vegetacija i cvat) sa hps lampom ili je mh baš neophodan? Za nas sa skromnim budžetom 🙂

  Reply
  • Avatar
   Admin says:

   Može, ali…

   Plavi spektar kod MH žarulja je bolji za vegetativnu fazu od crvenog (HPS). Ako koristite isključivo HPS tijekom cijelog trajanja grow-a biljka će se više izdužiti u vegetativnoj fazi.

   Vegetacija sa MH žaruljom pomaže pri smanjivanju razmaka među nodovima (internodal spacing) i smanjuje izduživanje biljke (stretch).

   Visina biljke utječe na penetraciju i učinkovitost svjetla. Ako je biljka previsoka, donji dijelovi će apsorbirati manju (u ekstremnim slučajevima i nikakvu) količinu svjetla nego gornji dijelovi biljke.

   Cilj je ostvariti što manji razmak među nodovima, a kombinacija MH/HPS ostvaruje najbolje rezultate po tom (i ostalim) pitanjima i mi je toplo preporučamo.

   Ako možete odvojiti sredstva samo za jednu žarulju, onda neka to bude dual-spectrum koja u sebi, osim crvenog, ima i plavi spektar.

   Reply
  • Avatar
   Admin says:

   HID (High Intensity Discharge) su MH, HPS i Dual-Spectrum HPS (Agro) žarulje. Sve one pripadaju HID skupini.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *