,

Načini Uzgoja – Hidro i Zemlja

Načini uzgoja u zatvorenom prostoru (dvije glavne kategorije):

Konvencionalni ili tradicionalni uzgoj u “zemlji”.

Ovdje je riječ o klasičnom uzgoju u organskom mediju takozvanoj zemlji. Uzgoj u “zemlji” je lagan u odnosu na druge načine, ali i zemlju treba znati odabrati i pripremiti ako je to potrebno.

Hidro – Hidroponski, Aeroponski i Aquaponski uzgoj.

Ovdje se radi o medijima koji nisu organski (Grodan kockeGrodan, hidroton-ekspandirana glina), ili uopće nema medija. Hidroponija koristi anorganski medij dok aeroponija ne koristi medij već korijen natapamo vodom direktno na nekoliko načina.

Također, spomenut ćemo i dva načina uzgoja vezanih uz količinu biljaka u growroomu ili šatoru za uzgoj. Razlikuju se u vremenu vegetacije, ovisno o broju biljaka.

Ako imamo manje biljaka, npr. 4-6kom. po m2, onda će vegetacija trajati dulje, biljke će biti veće i prinos će biti veći. Ako imamo više biljaka, npr.16-25kom. po m2 (SOG), onda će vegetacija biti kraća a prinosi veći, zbog broja biljaka.

Logika je slijedeća: chilli paprike koje imaju vegetaciju od 3 tjedna više će se razgranati i zauzeti mjesta, ali i više chillija dati na kraju. Chilli paprike koje u vegetaciji držimo desetak dana, neće zauzimati toliko mjesta, prinos po paprici će biti manji, ali kako imamo više paprika jer ih možemo “natiskati” u kratkoj vegetaciji, opet dolazimo na isto.

Trošak: cijena el. energije i gnojiva (dulja vegetacija) protiv, s druge strane, cijene sjemena ako se ide na puno biljaka i kratku vegetaciju.

Mrkve

Uzgoj u zemlji – Tradicionalni način uzgoja

U ovom načinu, svima poznatom, treba se pridržavati nekoliko pravila u pripremi zemlje i odabiru posuda.

Odabir i priprema “zemlje”

Zemlja kao medij nije zapravo zemlja nego bijeli treset – treset je najpogodniji za uzgoj. Ako imate crnicu, crnu, tešku zemlju, treba je prozračiti perlitom. Perlita se stavlja 30-40 % u mješavinu, a za još bolje ozračivanje korijena može se dodati i vermikulit. Onda je omjer – crnica 50%, perlit 30% i vemikulit 20%.

Postoje dvije vrste već pripremljene zemlje za uzgoj: LightMix i GrowMix (royalmix, batmix i sl.). Ne preporuča se kupovati jeftinu zemlju u trgovačkim lancima jer ne znate točno što dobijate, radi načina skladištenja moguće su oscilacije u pH, a pojava nametnika je gotovo zagarantirana.

LightMixSupstrat je uglavnom mješavina bijelog treseta i perlita (35 %). Ove mješavine su slabo nagnojene, znači idealne za reznice, presadnice i mlade biljke. Ovaj mix moramo početi rano gnojiti jer biljka vrlo brzo iskoristi hranu u mediju, ali to je dobro jer ne možete “spaliti” biljku gnojivima. LightMix je poželjno obogatiti mikroelementima.

Za tu svrhu poželjno je koristit ZEOMINZeomin – 10kg na 35-40 litara LightMix zemlje. Zeomin se sastoji od zeolita obogaćenog kalcijem (Ca), željezom (Fe), cinkom (Zn) i, možda najvažnijim – magnezijem (Mg). Obogaćivanjem zemlje ovim elementima je potrebno radi općeg zdravlja biljke. Ca i Mg su potrebni za rast i razvoj korijena, Fe da se izbjegne kloroza i da list bude zelen i zdrav, a Zn da se spriječe moguća gljivična oboljenja korijena. Budući da su u pitanju mikroelementi, može se koristiti i u već pred-nagnojenim mixevima kao što su svi GrowMix supstrati.

GrowMix je već predgnojena zemlja. U ovom slučaju potrebno je eventualno dodati Zeomin u pripremi, ali mudro je pročitati koliko kojih gnojiva zemlja u sebi sadrži po “defaultu”. Perlit i vermikulit se dodaju u omjerima gore navedenim.

Uglavnom LightMix u sebi već ima perlita i vermikulita, dok GrowMix ne. Glavna razlika je u tome što GrowMix ima dovoljno hranjivih tvari da biljku u fazi vegetacije – prvih 1-3 tjedana ne treba gnojiti. LightMix se počinje gnojiti skoro odmah nakon presadjivanja reznica ili mladica.

Gnojiva u GroMix su N-P-K, bazna gnojiva, obično s većim udjelom dušika – N, prijeko potrebnog u  vegetaciji. Trebamo paziti da gnojenje ne počne prerano – spalit ćete biljku ako gnojite dok je još hranjivih tvari u zemlji. Isto tako, ako pustite da biljka sve iskoristi i počnete gnojiti prekasno, može doći do nedostatka hranjivih tvari. U tom slučaju treba znati prepoznati što biljka treba.

Celer

Važno: Zalijevanje se vrši dok je “dan”(kada je svjetlo upaljeno) jer tada biljka vrši fotosintezu, za uzgoj u zemlji najbolje odmah nakon paljenja rasvjete.

Cvjetača

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”000266, 026-573-008, 026-006-005, 026-037-034, 026-006-004, 000214″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Tikvica

Odabir posuda

Odabir posuda za uzgoj u zemlji ovisi o načinu uzgoja. Ako idete na verziju s puno biljaka i kratkom vegetacijom (SOG) onda je dovoljna zapremina posude 6-8,5 litara, maksimalno 11. Ako sadite manje biljaka, a s dugom vegetacijom da se biljke razviju onda zapremina posude mora biti najmanje 11 litara, a najveća preporučljiva 25 litara.

Unazad nekoliko godina pojavile su se Root PouchRoot i SmartPot posude kao konkurencija klasičnim PVCPlastične potovima. Razlika je u tome što su PVC posude zatvorene, osim drenaže na dnu koja mora biti dovoljna za odljev vode, dok su Root Pouch i SmartPot “otvorene” – zrak kroz njih može strujati (kao Air Pot) i prozračivati korijen.

Plastične posude – klasične i Air Pot

Klasične posude su kvadratnog oblika sa rupama na dnu i sa strane što ih čini pogodnim za uzgoj u zemlji ali i za hidroponiju. Dolaze u varijantama od 6,5L, 8,5L, 11L, 18L, 25L. Preporuča se na dno ovih posuda staviti “drenažu” u obliku hidrotona – kuglica ekspandirane gline.

Air potAir posude su okruglog oblika, slažu se jednostavno i vrlo su pogodne za uzgoj u zatvorenom jer pomoću svojih konusnih rupica sa strane dopuštaju zraku da dolazi do korijena kroz cijelu posudu. Razvoj korijena je bolji, ubrzan, a korijen je zdraviji zahvaljujući dodatnom ozračivanju.

Paprika
Air Pots
Air Pots

Root Pouch i Smart Pots

Root PouchRoot je dobiven reciklažom prozirnih plastičnih boca za vodu. Izvučeni su samo biorazgradivi polimeri i dobiven je materijal poput filca. Prozračnost ovih “vreća” za uzgoj je nenadmašna, čak i usporedbi sa Air Pot-om. Trajnost ovisi o gustoći materijala (debljini filca), obično između 3-5 godina.

Prednost Root Pouch-a nad ostalima je presadjivanje. Naime, ako Root Pouch sa biljkom zakopate u zemlju, posuda će se početi razgradjivati, korijen će “probiti” posudu, a stresa zbog presadjivanja neće biti. Root Pouch je vrlo pogodan za presadjivanje i ukorijenjivanje voćaka, loznih cijepova itd.

Smart Pot je kvadratna posuda od debele tkanine s osobinama Root Poucha. Jedino debljina tkanine i teža razgradivost onemogućuju presadjivanje kao kod Root Pouch posuda. Zračnost je velika, u svakom slučaju veća nego kod plastičnih posuda. Smart Pot je odličan izbor za dugogodišnju ukrasnu biljku ili slično iako je pogodan i za komercijalnu proizvodnju.

Razlika u razvoju korijena u plastici i root pouch-u
Razlika u razvoju korijena u plastici i root pouch-u
Tikvica

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”038-006-051, 038-006-050, 033-075-018, 019-006-022, 019-006-017, 011-006-001″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Paprika Babura

Hidroponija, aeroponija i akvaponija

Hidroponija (Hidro)

Hidro uzgoj je uzgoj u anorganskom mediju. Uzgoj gdje imamo programirano zalijevanje anorganskog medija (mineralna kamena vuna, kuglice ekspandirane gline, mapito) otopinom hranjivih tvari (nutrienata) koja se vraća u rezervoar zovemo cirkulirajućim hidroponskim sustavima. U takvim sustavima potrebno je dodatno ozračivati otopinu. Otopina se mjenja svakih 7-10 dana ili kako već nalaže proizvodjač gnojiva ili pak faza razvoja biljke.

pH vrijednost otopine s nutrientima je vrlo važna i mora se održavati izmedju 5,5-6,2. Uglavnom 5,8-6,2 je zlatno pravilo. pH vrijednost prilagodjavamo pH minusPlatinium ili pH plus tekućinama, a mjerimo pH metrompH.

Elektrovodljivost je isto tako bitna, ona nam govori razinu hranjivih tvari (nutrienata) i teških metala u otopini. Za hidro, ovisno o stadiju biljke otprilike mora biti: mladice EC 0,7, vegetacija EC 1,1-1,7 i cvat EC 1,5-2,2.

Pri kraju cvatnje dodaje se više gnojiva jer razvijenoj biljci povišena EC vrijednost neće štetiti. Ako je EC vrijednost veća od propisane dolazi do “spaljivanja” biljke zbog prevelike količine hranjivih tvari. Dodavanjem hranjivih tvari povećavamo EC vrijednost otopine, dok je dodavanjem vode smanjujemo .

Salata Puterica
Ebb-and-flow
Ebb-and-flow sustav

Plima i oseka

Voda je najvažniji dio hidro, aero ili akvaponskog načina uzgoja. Hranjive tvari se mješaju s vodom pa ona mora biti nezasićena, bez kamenca i slično. Izvorska voda i kišnica su dobre za uzgoj u zemlji, ali za hidroponski uzgoj preporuča se reverzno osmozirana voda (RO). Ako koristite vodu iz pipe, i kod uzgoja u zemlji i kod hidroponije poželjno je ostaviti vodu u spremniku 24 sata prije dodavanja hranjivih tvari (nutrienata) kako bi ispario klor i ostali štetni elementi.

Mladi Luk
Drip sustav
Drip sustav

Drip sustav

Načini hidroponskog uzgoja su ebb & flow (plima i oseka) i drip (prolazak vode kroz posudu odozgo, pomoću igle zabijene u medij). Ebb & flow sistem je kada pumpa iz spremnika diže razinu vode u mediju po principu plime i oseke. Kada pumpa radi, dovodi otopinu u medij sa biljkama iznad, a kad se ugasi kroz istu pumpu otopina se vraća u spremnik. To se može nazvati zalijevanjem “odozdo”.

Drip je sistem kada dovodimo vodu pomoću cijevi na “vrh” medija. U tom slučaju pumpa radi i tjera vodu kroz cijevi čiji su završeci iznad medija. Voda curi kroz medij i opet se skuplja u spremniku. Ciklus zalijevanja i jednom i drugom metodom ovisi o mediju (mineralnu kamenu vunu treba dnevno zalijevati manje puta nego npr. ekspandiranu glinu jer ima veliku mogućnost apsorpcije vode, dok glina uopće ne upija vodu), kao i o trenutnoj fazi razvoja biljke.

Tomato

Aeroponija

Deep Water Culture (DWC)

Aeroponski uzgoj je uzgoj bez medija. Voda s hranjivim tvarima teče kroz korijen koji visi u komorama, u mrežastim čašicama – hidro posudamaHidro. Postoje dva načina aeroponskog uzgoja.

DWC ili NFT su sustavi gdje otopina konstantno teče po korijenu ili ispod njega. Sprayer ili fog sistemi su načini špricanja vode po korijenu.

U sprayer sustavu imamo veće kapi vode pa može biti konstantno u pogonu – 24 sata. Kod fog sistema (magla), kapi su toliko sitne da se pretvaraju u maglu. Kod tog sustava moramo dopustiti korijenu da “uhvati” zraka a ciklusi zalijevanja su slični onim hidroponskim, samo u kraćim intervalima.

Kao i kod hidroponije voda je najvažniji element – to nam i samo ime govori. Voda se priprema isto kao i kod hidroponskih sistema.

Repa
DWC sustav
DWC sustav
Aeroponic sprayer system
Aeroponic sprayer system
NFT sistem
NFT sistem
Tikvice

Akvaponija

Akvaponija je jedinstveni način uzgoja riba i biljaka. Ribe u svom bazenu, jednostavno odbacuju hranjive tvari za biljke i ta voda cirkulira po principu hidroponije oko biljaka. Biljke “pročišćavaju” vodu uzimajući iz njih riblji izmet i tako je filtriraju. Voda se vraća u bazen ribama da ju ponovo obogate hranjvim tvarima za biljke.

Ovaj način uzgoja nije pogodan za biljke s intenzivnim cvatom jer ribe ne proizvode dovoljno fosfora i kalija koji su u fazi cvata i ploda najpotrebniji.

Akvaponijski sustav
Akvaponijski sustav
Čili

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”032-029-007, 072-073-0041, 072-073-005, 072-073-008, 072-073-006, 010-266-001″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Salata

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz temu “Načini uzgoja – zemlja i hidro”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Načini uzgoja – zemlja i hidro” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]

9 replies
 1. Avatar
  Martina says:

  Dugo godina uzgajam u zemlji i sve više razmišljam da se prebacim na hidroponski uzgoj ali nikako da se odlučim, sve mi to izgleda jako komplicirano. Da li je istina da hidroponski uzgoj daje veće prinose od zemlje ili je to samo rekla-kazala? Hvala unaprijed!

  Reply
  • Avatar
   Admin says:

   Hidro samo izgleda komplicirano. Kada ga jednom svladate, uvjerit ćete se da je jednostavniji od uzgajanja u zemlji.

   Hidro način uzgoja znatno skraćuje period vegetacije. Mjesec dana vegetacije u zemlji ili u hidroponiji nije ista stvar – biljka uzgajana hidro načinom bit će čak i do 50% veća a glavni razlog je brzo širenje korjenske mase i bolja apsorpcija hranjivih tvari.

   Veća biljka – veći urod 🙂

   Reply
   • Avatar
    Martina says:

    Hvala na odgovoru. Definitivno prelazim na hidroponiju. Trebalo mi je malo motivacije 🙂

    Reply
    • Avatar
     Admin says:

     Uvjereni smo da nećete požaliti. Veliki broj naših kupaca prešao je na hidro. Već u prvom hidro uzgoju uspjeli su nadmašiti rezultate uzgoja u zemlji.

     Reply
 2. Avatar
  Zhika says:

  Pozdrav!
  imam jedno pitanje na koje ne mogu naći pouzdan odgovor: Da li je zaista potrebno mijenjati vodu u rezervoaru svakih 7-10 dana kao što ste naveli ili to može i u malo duljim intervalima? Naime, dosta ljudi mi je reklo da je mijenjanje svaki tjedan nepotrebno i da samo trošim gnojivo a uz to, svakim pražnjenjem rezervoara i zagađujem okolinu sa kemikalijama.
  Puno hvala na odgovoru.
  Zhika

  Reply
  • Avatar
   Admin says:

   Kratak odgovor – Nije potrebno.

   Opširniji odgovor – iako postoje groweri koji čak uopće ne mijenjaju vodu sa hranjivim tvarima u spremniku nego ga samo nadolijevaju i dopunjuju, to su master groweri sa dugogodišnjim stažom i zavidnim iskustvom, koji poznaju svoje biljke do najsitnijih detalja. Guglajte “no res change grow” i naći ćete puno primjera.

   Ukoliko ne spadate u grupu master growera, mi vam to nikako ne bi preporučili. Ako vam je 10-dnevni interval prečest, svakako promijenite cijeli spremnik najmanje tri puta u ciklusu biljke:

   1. Kada prebacite režim na cvjetanje (obično nakon mjesec-dva dana, ovisno o kulturi koju uzgajate).

   2. Na pola cvatnje (obično nakon mjesec dana, ako je razdoblje cvatnje dva mjeseca).

   3. Prilikom ispiranja (flush), obično tjedan-dva prije berbe.

   Redovnom izmjenom cjelokupnog sadržaja spremnika smanjuje se nakupljanje soli, minerala i ostalih elemenata koji su, u većim količinama, nepoželjni za biljke.

   Isto tako, svakim potpunim mijenjanjem spremnika biljkama osiguravate pravilan omjer hranjiva i mikronutrienata i znatno smanjujete mogućnost za nutrient lock.

   Dakle, naš savjet je kompletna izmjena spremnika najmanje tri puta u životnom ciklusu biljke, a ako vam nije problem, svaka dva tjedna.

   Također, iznimno nam je drago da ste ekološki osvješteni, ali ne brinite. U hidro načinu uzgoja potroši se i do dvostruko manje gnojiva nego u zemlji.

   Reply
   • Avatar
    Zhika says:

    Puno hvala–tako sam i ja mislio samo nisam bio siguran. Svakih mjesec dana ja okej onda.
    Hvala na iscrpnom odgovoru 🙂

    Reply
 3. Avatar
  Dida says:

  može li please koja riječ više o coco uzgoju? kao prvo u koji način on zapravo spada , koje gnojivo bi bilo najbolje, koliko često i s kolikom količinom smjese, koliko ppm, pH, itd. puno toga se tu ima za reći. Hvala 🙂

  Reply
  • Avatar
   Zeleni Administrator says:

   Kokos je supstrat, a ne način uzgoja. Možete ga koristiti kao hidroponski medij ili kao “zemlju”.

   Hranjive tvari ili gnojiva su tzv. COCO fertilizers koji u sebi imaju viši postotak Ca i Mg – dva elementa koje kokosova vlakna ne sadrže i ne mogu u potpunosti absorbirati.

   pH i Ec gnojiva mora biti kao što je napisao proizvođač (ne treba ništa puno izmišljati), pH samog kokosa također je napisao proizvođač (ne treba ništa podešavati), zalijevanje ovisi o o načinu uzgoja i piše na boci proizvođača gnojiva te ovisi o kulturi koju uzgajate.

   Zapravo o kokosu se nema puno toga za reći, samo ga koristite kao što je napisano na pakiranju. Može se miješati s perlitom za dodatnu zračnost.

   pH i EC otopine treba biti isti kao i u hidroponiji, zalijevati je bolje 3-4 puta dnevno manjom količinom nego jednom u dva dana prezaliti (hidroponski način prihrane), bacajte vodu od run off-a koja iscuri nakon zalijevanja na dnu posude, ne koristite je ponovo, pazite na dodavanje Ca i Mg, (kokos ih ne veže kao “zemlja”) pa ih je potrebno dodatno unositi, folijarno ili irigacijski.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *