,

Ventilacija i filtracija

Ventilacija i filtracija

Cirkulacija zraka vrlo je važna stavka u unutarnjem uzgoju biljaka. VentilacijaVentilacija omogućuje izmjenu zraka u grow room-u, dok filtracijaFiltracija pročišćava zrak od neugodnih mirisa.

Ventilacija i filtracija zraka usko su povezane, toliko da možemo govoriti o jednom pojmu, ali ćemo ih ovdje rasčlaniti i objasniti pojedinačno. Na kraju ćemo napraviti izračun – koliki kapacitet karbonskog filtera i ventilatora-ekstraktora mora biti za odredjenu površinu da bi uzgoj bio uspješan.

Ventilacija

Izmjena zraka u prostoru za uzgoj mora biti konstantna ili u pravilnim vremenskim razmacima. Razlikujemo odstranjivanje zraka iz prostorije – ispuh i ubacivanje zraka u prostoriju – upuh, zajedno – ventilacija.

Manjim prostorima i šatorima ne treba posebni ventilator za upuh zraka, dovoljno je otvoriti pasivne otvore za ulaz zraka na šatoru ili izbušiti nekoliko rupa u dnu vrata ako se radi o prostoriji. “Glavni” ventilator-ekstraktor će svojim kapacitetom i snagom kroz pasivne otvore “vući” i svježi zrak u grow room.

Većim prostorima, uz ekstraktor za izbacivanje, treba ventilator (ili više njih) za ubacivanje zraka. Kapacitet ventilatora za ubacivanje zraka mora biti najmanje 50% manji od kapaciteta ekstraktora da ne bi došlo do podtlaka. Podtlak je stanje kada ubacujete više zraka u prostoriju nego što ga izbacujete.

Cirkulacija se treba odvijati ovako – hladniji (20oC), svjež zrak ubacuje se u prostoriju s donje strane, zatim prolazi ispod rasvjete, grije se i na kraju ga filter s ekstraktorom izbacuje iz grow room-a.

Ventilatori u grow room-u koji miješaju zrak (clip-fanVentilator)  potrebni su za dvije stvari:

 • stvaranje povoljnih uvjeta, odstranjivanje topline žarulje
 • “sušenje” listova i ploda kod prevelike vlage u prostoru (biljke “trepere” pod strujanjem zraka), regulacija vlage.
Ventilacija i filtracija
Salata Puterica

Filtracija

Filtracija je proces pročišćavanja zraka od neugodnih mirisa, prašine i ostalih elemenata koji štete biljkama u unutarnjem uzgoju. U grow room-u se postavljaju karbonski filteri (sastojak cilindra filtera je aktivni ugljen) a u većim prostorima klasična filtracija i ventilacija može se zamijeniti klima uređajem. Postoje klima uređaji posebno osmišljeni za uzgoj biljaka pod HPS rasvjetom – Opticlimate.

Aktivni ugljen je vrsta ugljena koja odstranjuje neugodne mirise ako kroz njega struji zrak. Najbolji je djevičanski australski ugljen oznake RC 4/8 jer ima najveći kapacitet protoka zraka.

Filter se postavlja pri vrhu grow-room-a, poveže se glavnim ventilatorom pomoću fleksibilnih cijevi. Na taj način se zadovoljava uvjet cirkulacije zraka – upuh dolje – ispuh gore.

Paprika

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”013-006-059, 015-006-103, 013-012-006, 013-006-020, 016-006-013, 015-006-100″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Paprika

Izračun potrebnog kapaciteta ekstraktora i filtera

Kako bi ventilacija i filtracija zadovoljila kriterije za uzgoj potrebno je prvo izračunati volumen (kubikažu) grow room-a. Pomnožimo širinu, visinu i duljinu u metrima (m) i to je volumen u m3 (kubni metar). Zatim pomnožimo taj broj sa 60 – toliko minuta ima u satu, a to činimo da bi dobili kapacitet filtera ako se zrak mijenja svaku minutu. Filter svojim oblikom i “punjenjem” prigušuje kapacitet ekstraktora za 15-25%. Znači , za kapacitet ekstraktora pomnožimo kapacitet filtera sa 1.25 (dodatnih 25% prigušivanja od strane filtera).

Ventilacija i filtracija

Primjer izračuna potrebnog kapaciteta filtera i ekstraktora

Prostorija je dimenzija 3,4mx2,6m , a visok 2,6m.  Volumen prostorije je 3,4X2,6X2,6=22,984 znači 23 metra kubična.  Kapacitet filtera se izračunava zatim – 23X60=1380 m3. Filter prigušuje rad ventilatora-ekstraktora. Kapacitet ekstraktora se izračunava s tom varijablom na umu – 1380X1,25=1725 m3.

Za prostoriju dimenzija 3,4×2,6×2,6m trebamo filter kapaciteta 1380m3 , a ekstraktor kapaciteta 1725m3 ako želimo izmjenu zraka svake minute.

Izmjena zraka svake minute nije pravilo, ali trebalo bi izmjeniti zrak u grow room-u svakih 10ak minuta (najgornja granica). Izračun svake minute služi da bi ekstraktori sa regulacijom brzine i termostatom mogli izbacivati zrak brzo i pouzdano – ako temeperatura prijeđe zadane vrijednosti potreban je “jaki” ispuh zraka. Na taj način ventilacija i filtracija se brinu i o temperaturi i vlazi u grow room-u. 

Ako imate bilo kakvih pitanja vezano uz temu “Ventilacija i Filtracija”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Ventilacija i Filtracija” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]

3 replies
 1. Avatar
  Mario says:

  Pozdrav!
  Da li ekstraktor mora biti pri vrhu ili može biti i na podu šatora? Ako nema dovoljno visine?
  Hvala.

  Reply
  • Avatar
   Zeleni Administrator says:

   Ekstraktor može biti i van šatora ako nema mjesta, ali filter ili crijevo za ekstrakciju moraju biti pri vrhu radi odtklanjanja toplog zraka.

   Topli zrak se uvijek diže u vis, znači sam ventilator može biti bilo gdje, ali crijevo ili filter bi trebali biti pri vrhu kako bi strujanje zraka odozdo prema gore bilo pravilno.

   Ventilator će kroz crijevo/filter vući zrak neovisno o položaju.

   Reply
 2. Avatar
  diskokobaja says:

  Meni nije jasna 1stvar, mislio sam da dilter mora imat veci kapacitet od extractora,inace ga zagusuje??

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *