,

CO2, vlaga i temperatura

CO2, vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su vrlo važni tijekom cijelog procesa. CO2 je potreban za optimalan rast u vegetaciji. Sva 3 parametra međusobno su povezani.

CO2

Ugljični-dioksid ili CO2 važan je plin pomoću kojega biljka bolje i ravnomjerno obavlja fotosintezu. Fotosinteza je proces prerade CO2 u kisik – O2, ujedno i mehanizam pomoću kojeg biljka “diše” preko listova. CO2 pospješuje stvaranje većih listova, bolje grananje i manji razmak između internoda (katova). Također, biljka se u procesu vegetacije ne izdužuje nego ostaje kompaktna – grmolika (ovaj proces ovisi i o genetici biljke, ne samo o CO2).

CO2 primjenjujemo samo dok gori svjetlo, dok je biljkama “dan”. Za proces fotosinteze potrebno je sunčevo svjetlo ili njegova imitacija (HPS/MH, LED, T5/CFL). U “mraku” (noći) biljka troši kisik koji je proizvela za dana. CO2 se koristi u vegetaciji i predcvatu dok se obavlja proces fotosinteze. Nakon formiranja cvijeta, fotosinteza se više ne vrši i CO2 više nije potreban.

Količina CO2 u prostoru ne bi trebala biti manja od 900ppm, a isto tako ne smije biti viša od 1500ppm. Više od 2500ppm škodi i biljkama i ljudima. Načini primjene su organski – manji prostori (vrećice ili kante sa zračnom pumpom) ili distribucija plina po prostoriji – veći prostori (boce sa manometrom ili generator CO2 sa digitalnim mjeračem).

CO2 je teži od zraka i primjenuje se tako da pada na biljke – mora biti “puštan” s vrha grow room-a. U manjim prostorima nema prevelike brige oko gašenja ventilacije, treba paziti samo da izvor CO2 nije preblizu ekstraktora ili filtera (da ne bi napustio grow room zajedno s toplim zrakom prije nego što padne na biljke). U velikim prostorima preporučuje se imati zatvoreni sistem sa klimatizacijom – tako se CO2 neće gubiti radi ventilacije.

Salata

Vlaga

Vlaga je važna!!! – Bez pravilne kontrole vlage nema uspješnog unutarnjeg uzgoja!

Vlaga u procesu proklijavanja i vegetacije mora biti između 50-80%. Ispod 50% – biljka nema vlage za prehranu preko lista – korijen se ne razvija pravilno, stabljika se suši kao i novi rast-list. Iznad 85% – postoji opasnost od truljenja korijena pri nižim temperaturama i “začepljenja” karbonskog filtera zbog velike količine vlažnog zraka koji njime prolazi.

Vlaga u predcvatnji mora biti između 40-60%. Ova faza razvoja potrebna je da bi biljka završila vegetacijski rast i pripremila se za cvatnju. Zato je vlaga još uvijek relativno visoka.

U cvatnji vlaga se postepeno smanjuje do 20%. Ovo je potrebno da izbjegnemo truljenje cvijeta i ploda što je vrlo često kod unutarnjeg uzgoja.

Regulacija vlage – povećavamo je pomoću ovlaživača, a smanjujemo pomoću odvlaživača zraka. Logično je da ćemo ovlaživač koristiti pri vegetaciji, a odvlaživač pri cvatnji ili njenom kraju. Za dodatnu kontrolu koristi se grow room ventilacija. Ekstraktor – stalnim radom smanjuje količinu vlage, a clip fan – ventilatori za mješanje zraka suše listove laganim “treperenjem” po biljkama. Vlagu smanjuje i HPS/MH rasvjeta svojom toplinom. Vlaga se može kontrolirati i klimatskim uređajem s funkcijom otkapljivanja ili OptiClimate uređajem (posebna klima za uzgoj biljaka u zatvorenom).

U fazi noći, količina vlage će se povisiti osobito ako je temperatura niža od propisane i ako se koristite HPS/MH rasvjetom. Nikako ne smijemo “dizati” količinu vlage zalijevanjem biljaka hranjivom otopinom ili špricanjem po listovima za vrijeme dok gori svijetlo – izazvat ćemo oduzimanje kisika korijenu u prvom, a paljenje listova u drugom slučaju.

Mrkva

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”010-541-001, 010-266-003, 010-266-001, 008-006-003, 004-006-041, 013-006-059″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Mrkve

Temperatura

Uz vlagu, temperatura je najvažniji čimbenik unutarnjeg uzgoja na koji možemo utjecati (hranjive tvari hrane, svjetlo gori – ako se pravilno koriste obavljaju svoju funkciju, dok se na vlagu i temperaturu može utjecati izvana).

Temperatura u vegetaciji se mora održavati između 20-25oC. Viša temperatura škodi i suši vlagu potrebnu za rast, a niža stavlja biljku u stanje “stresa”, osobito, temperatura niža od 17oC (hibernacija). Temperaturna razlika između “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6oC. Idealno je imati razliku od 3oC. Pri tome viša temperatura mora biti za vrijeme svjetla.

Temperatura u cvatnji mora biti za 2-3oC viša nego u vegetaciji. To je potrebno da se smanji vlaga, a cvijet i plod razviju bez opasnosti od truljenja.

Regulacija temeperature: HPS/MH žarulje u manjim prostorima razvijaju veliku toplinu i moramo ih kontrolirati pomoću CoolTube reflektora – staklene cijevi za odvod topline. Ako je potrebno dogrijavati prostor bolje je to činiti u predprostoru i onda ubacivati zrak u grow room. Ventilacija je ključna u regulaciji topline – pravilnom upotrebom brzine vrtnje i termostata na ekstraktoru (ventilator za izbacivanje zraka) možemo izbacivati topli zrak iz prostora. Efikasan način je i klima uređaj – također ga je bolje instalirati u predprostor nego u sam grow-room.

Vlagu i temperaturu mjerimo termo-higrometrima.

Cvjetača

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz temu “CO2, Vlaga i Temperatura”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “CO2, Vlaga i Temperatura” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *