Cvatnja

Treća faza uzgoja biljaka, nakon vegetacije je cvatnja i razvoj ploda. U ovoj fazi, u vegetaciji razvijena biljka se priprema za cvatnju, cvate i na kraju formira plod.

Cvatnja se dijeli na dva perioda: predcvat i cvat/plod.

Predcvat je faza od prva tri tjedna same cvatnje, kada se biljka priprema da procvate. Za to vrijeme biljka se isteže prema svjetlu i rast je u dva tjedna otprilike 50-70% vegetacijskog rasta. Npr: biljka od 50 cm u vegetaciji, nakon 2 -3 tjedna cvata bit će visoka 75 cm.

Nakon 2-3 tjedna rast staje (kraj predcvata), biljku prestajemo hraniti dušikom jer cvatnja zahtijeva fosfor i kalij. Listovi imaju dovoljno dušika za završnu fazu razvoja cvata i ploda. Sada kreće cvjetanje i formiranje ploda što, ako se zadovolje uvjeti, nije problem. Problemi nastaju ako se ne zadovolje osnovni uvjeti uzgoja.

Kako bi cvatnja protekla bez problema, potrebno je zadovoljiti slijedeće uvjete:

Nakon vegetacije, u kojoj se biljka razvila, razgranala i formirala zdrav korijen – prebacujemo svjetlosni režim za cvatnju.

Salata Puterica

Cvatnja – vrsta i period svjetla

Režim svjetla u cvatu je 12/12 – 12 sati svjetla – “dana” i 12 sati mraka – “noći”. Ako je taj period narušen dolazi do ozbiljnih poremećaja u razvoju biljke. Ovaj režim svjetla daje biljci “signal” da se bliži hladno vrijeme (dani su kratki) i potiče ju na razvoj cvijeta i zatim ploda koji sadrži sjeme za daljnu reprodukciju. Oponašamo jesenski režim sunčevog svjetla kada je i vrijeme berbe u prirodi.

Cvatnja treba znatno više svjetla nego vegetacija, kako bi se pravilno formirao cvijet, a zatim i plod – između 17 000-23 000 luxa. Narančasti i crveni spektar su potrebni za formiranje cvijeta i ploda.

Najbolje su još uvijek HPS žaruljeHPS – visokotlačne natrijske. One u svom osnovnom spektru imaju narančasto i crveno svjetlo potrebno za cvat. Možemo ih naći i u AgroAgro verziji. Agro žarulje su pogodne za vegetaciju – sadrže 30% plavog svjetla. HPS proizvode toplinu i potrebno je poštivati “sigurnu udaljenost”. Sigurna udaljenost je: 150w-15cm, 250w-25cm, 400w-35cm, 600w-40cm, 1000w-70cm.

LED rasvjeta nije još standard pa ne možemo govoriti o efikasnosti, sigurnoj udaljenosti i sličnim parametrima jer se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Uglavnom treba nam crveno svjetlo od 630-660 nanometara.

MH nije za cvat, osim ako nije potrebno izvaditi kiseline i šećere iz biljke kao primarni cilj. CFL i T5 imaju problem s malo lux-a i slabom penetracijom, ako se ne radi o niskim biljkama i problemu s toplinom (HPS) ne preporučaju se.

Rajčica

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta za uspješnu cvatnju.

Cvatnja – vlaga

Vlaga u prostoru se mora održavati između 20-50%. To postižemo pojačanom ventilacijom, dizanjem temperature u prostoru za 2oC, puhanjem zraka pomoću ventilatora u cvijet i plod (tako da biljka treperi) ili sa odvlaživačima zraka.  Ovu količinu vlage treba održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa, neovisno o periodu svjetla. Nikako ne zamijeniti vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u cvatnji imati vlagu višu od 45%.

Cvatnja – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6 oC. Temperatura se u cvatnji mora održavati oko 2-3oC više nego u vegetaciji.

Npr: u vegetaciji ste imali temperaturu 24oC svjetlo-21oC noć, u cvatnji to će biti 26oC svjetlo-23oC noć.

Niže temperature od 17oC nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 29oC u cvatnji isušivati će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili klima uređaju.

Salata Puterica

Cvatnja – prihrana

Prihrana u cvatnji je jednostavna – treba se pridržavati uputa proizvođača gnojiva i šeme prihrane. Izbor gnojiva je na Vama, varira između organskih, mineralnih, kombiniranih i mikorize (uzgoj pomoću “dobrih” gljiva i bakterija).

Hranjive tvari za unutarnji uzgoj su uglavnom u tekućem obliku, osim mikorize – gljive i bakterije su živi organizmi i nalaze se u formi praška. Ako ste izabrali mikorizu,u vegetaciji nećete imati problema, ali u cvatu bi Vam moglo zatrebati osnovno organsko bloom hranjivo i “booster”. Cvatnja zahtijeva još i aditive za cvat i poticanje cvatnje i ploda koji se uglavnom sastoje od fosfora (P), kalija (K) i još nekih mikroelemenata.

Koja god gnojiva izabrali pravilo je da se pridržavamo jednog proizvođača u osnovnim hranjivima dok se aditivi mogu kombinirati uz malo znanja. Cvatnja zahtijeva osnovno bloom-cvat hranjivoBloom-Cvat i enzimeEnzimi za otklanjanje mrtvih dijelova korijena, dok za razvijanje mase korijena upotrebljavamo aditiv za razvoj korijenaaditiv u razdoblju vegetacije i prva dva tjedna cvatnje. Ako je potrebno, ovisno o stanju biljke, dodajemo kalcij (Ca) i magnezij (Mg).

Zalijevanje hranjivom otopinom može biti problem – mnogi stavljaju previše i tako utapaju biljku, sabijaju zemlju i ne daju na taj način korijenu prijeko potreban kisik za razvoj. U ovom slučaju – manje je više. U zemlji treba biti naročito oprezan, provjerite prije zalijevanja da li je gornjih 2-3cm zemlje vlažno – ako je vrlo vlažno-mokro ne zalijevajte.

Tikvica

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”AH-101, AH-054, AH-3100, 059-065-018, 050-048-007, 056-064-015″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Mrkve

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta za uspješnu cvatnju.

Cvatnja – vlaga

Vlaga u prostoru se mora održavati između 20-50%. To postižemo pojačanom ventilacijom, dizanjem temperature u prostoru za 2oC, puhanjem zraka pomoću ventilatora u cvijet i plod (tako da biljka treperi) ili sa odvlaživačima zraka.  Ovu količinu vlage treba održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa neovisno o periodu svjetla. Nikako ne zamijeniti vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u cvatnji imati vlagu višu od 45%.

Cvatnja – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6 stupnjeva celzija. Temperatura se u cvatnji mora održavati oko 2-3oC više nego u vegetaciji.

Npr: u vegetaciji ste imali temperaturu 24oC svjetlo-21oC noć, u cvatnji to će biti 26oC svjetlo-23oC noć.

Niže temperature od 17 stupnjeva nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 29oC u cvatnji isušit će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili o klima uređaju.

Salata Puterica

Kiselost hranjive otopine za uzgoj u zemlji treba biti pH 6.0 – 6.3, a za hidroponski uzgoj 5.6 – 6.2.

Paprika Babura

Cvatnja – problemi

Problemi nastaju ako rasvjeta, vlaga, temperatura i režim prihrane izmaknu kontroli. Ako biljka doživi stres od vrućine, suše ili hladnoće dajemo joj organski tekući dušik. Dušik (N) oporavlja biljku nakon stresne situacije, ali i produžuje proces cvatnje. Ako u pripremi nismo biljkama dali Mg i Ca u obliku ZeominaZeomin, onda se preporuča svakih 14 dana folijarno ili irigacijski, sve do 3. tjedna cvata dodavati te elemente.

Paljenje gornjih listova je rezultat rasvjete koja nije dovoljno udaljena.

Glavni problem je prezalijevanje. Oprezno s dodavanjem hranjive otopine u posudu – ne radite “blato”. To je najčešći uzrok svih problema i nedostataka koji se poslije očituju.

Repa
[image_mapper id=”1″]
Celer

Da li Vam je članak “Cvatnja i problemi u cvatnji” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]