,

Ventilacija i filtracija5 minuta čitanja

Ventilacija i filtracija

Cirkulacija zraka vrlo je važna stavka u unutarnjem uzgoju biljaka. VentilacijaVentilacija omogućuje izmjenu zraka u grow room-u, dok filtracijaFiltracija pročišćava zrak od neugodnih mirisa.

Ventilacija i filtracija zraka usko su povezane, toliko da možemo govoriti o jednom pojmu, ali ćemo ih ovdje rasčlaniti i objasniti pojedinačno. Na kraju ćemo napraviti izračun – koliki kapacitet karbonskog filtera i ventilatora-ekstraktora mora biti za odredjenu površinu da bi uzgoj bio uspješan.

Ventilacija

Izmjena zraka u prostoru za uzgoj mora biti konstantna ili u pravilnim vremenskim razmacima. Razlikujemo odstranjivanje zraka iz prostorije – ispuh i ubacivanje zraka u prostoriju – upuh, zajedno – ventilacija.

Manjim prostorima i šatorima ne treba posebni ventilator za upuh zraka, dovoljno je otvoriti pasivne otvore za ulaz zraka na šatoru ili izbušiti nekoliko rupa u dnu vrata ako se radi o prostoriji. “Glavni” ventilator-ekstraktor će svojim kapacitetom i snagom kroz pasivne otvore “vući” i svježi zrak u grow room.

Većim prostorima, uz ekstraktor za izbacivanje, treba ventilator (ili više njih) za ubacivanje zraka. Kapacitet ventilatora za ubacivanje zraka mora biti najmanje 50% manji od kapaciteta ekstraktora da ne bi došlo do podtlaka. Podtlak je stanje kada ubacujete više zraka u prostoriju nego što ga izbacujete.

Cirkulacija se treba odvijati ovako – hladniji (20oC), svjež zrak ubacuje se u prostoriju s donje strane, zatim prolazi ispod rasvjete, grije se i na kraju ga filter s ekstraktorom izbacuje iz grow room-a.

Ventilatori u grow room-u koji miješaju zrak (clip-fanVentilator)  potrebni su za dvije stvari:

  • stvaranje povoljnih uvjeta, odstranjivanje topline žarulje
  • “sušenje” listova i ploda kod prevelike vlage u prostoru (biljke “trepere” pod strujanjem zraka), regulacija vlage.
Ventilacija i filtracija
Salata Puterica

Filtracija

Filtracija je proces pročišćavanja zraka od neugodnih mirisa, prašine i ostalih elemenata koji štete biljkama u unutarnjem uzgoju. U grow room-u se postavljaju karbonski filteri (sastojak cilindra filtera je aktivni ugljen) a u većim prostorima klasična filtracija i ventilacija može se zamijeniti klima uređajem. Postoje klima uređaji posebno osmišljeni za uzgoj biljaka pod HPS rasvjetom – Opticlimate.

Aktivni ugljen je vrsta ugljena koja odstranjuje neugodne mirise ako kroz njega struji zrak. Najbolji je djevičanski australski ugljen oznake RC 4/8 jer ima najveći kapacitet protoka zraka.

Filter se postavlja pri vrhu grow-room-a, poveže se glavnim ventilatorom pomoću fleksibilnih cijevi. Na taj način se zadovoljava uvjet cirkulacije zraka – upuh dolje – ispuh gore.

Paprika
Paprika

Izračun potrebnog kapaciteta ekstraktora i filtera

Kako bi ventilacija i filtracija zadovoljila kriterije za uzgoj potrebno je prvo izračunati volumen (kubikažu) grow room-a. Pomnožimo širinu, visinu i duljinu u metrima (m) i to je volumen u m3 (kubni metar). Zatim pomnožimo taj broj sa 60 – toliko minuta ima u satu, a to činimo da bi dobili kapacitet filtera ako se zrak mijenja svaku minutu. Filter svojim oblikom i “punjenjem” prigušuje kapacitet ekstraktora za 15-25%. Znači , za kapacitet ekstraktora pomnožimo kapacitet filtera sa 1.25 (dodatnih 25% prigušivanja od strane filtera).

Ventilacija i filtracija

Primjer izračuna potrebnog kapaciteta filtera i ekstraktora

Prostorija je dimenzija 3,4mx2,6m , a visok 2,6m.  Volumen prostorije je 3,4X2,6X2,6=22,984 znači 23 metra kubična.  Kapacitet filtera se izračunava zatim – 23X60=1380 m3. Filter prigušuje rad ventilatora-ekstraktora. Kapacitet ekstraktora se izračunava s tom varijablom na umu – 1380X1,25=1725 m3.

Za prostoriju dimenzija 3,4×2,6×2,6m trebamo filter kapaciteta 1380m3 , a ekstraktor kapaciteta 1725m3 ako želimo izmjenu zraka svake minute.

Izmjena zraka svake minute nije pravilo, ali trebalo bi izmjeniti zrak u grow room-u svakih 10ak minuta (najgornja granica). Izračun svake minute služi da bi ekstraktori sa regulacijom brzine i termostatom mogli izbacivati zrak brzo i pouzdano – ako temeperatura prijeđe zadane vrijednosti potreban je “jaki” ispuh zraka. Na taj način ventilacija i filtracija se brinu i o temperaturi i vlazi u grow room-u. 

Ako imate bilo kakvih pitanja vezano uz temu “Ventilacija i Filtracija”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Ventilacija i Filtracija” bio od koristi?

6
Komentirajte ili postavite pitanje

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Zeleni Administrator Recent comment authors
  Subscribe  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavijesti me o:
Gost
Mario

Pozdrav!
Da li ekstraktor mora biti pri vrhu ili može biti i na podu šatora? Ako nema dovoljno visine?
Hvala.

Zeleni Administrator
Admin

Ekstraktor može biti i van šatora ako nema mjesta, ali filter ili crijevo za ekstrakciju moraju biti pri vrhu radi odtklanjanja toplog zraka.

Topli zrak se uvijek diže u vis, znači sam ventilator može biti bilo gdje, ali crijevo ili filter bi trebali biti pri vrhu kako bi strujanje zraka odozdo prema gore bilo pravilno.

Ventilator će kroz crijevo/filter vući zrak neovisno o položaju.

Gost
diskokobaja

Meni nije jasna 1stvar, mislio sam da dilter mora imat veci kapacitet od extractora,inace ga zagusuje??

Zeleni Administrator
Admin

Poštovani, logika tako nalaže, ako imamo recimo filter od 200m3, manji ventilator od 200m3 neće 100% iskorištavati kapacitet filtera. Zagušivanje ventilatora od strane filtera događa se radi toga što je filter kompaktno punjen ugljenom (nije čista cijev za prolaz zraka, nego ugljen u cilindru filtera stvara otpor prolazu zraka). Zbog tog razloga ventilator mora biti jači do 25% u protoku. Takav jači ventilator služi i za odstranjivanje toplog-vrućeg zraka iz prostorije (toplina nastala HPS/MH žaruljama) dok slabiji ekstraktori preko filtera neće ni približno obaviti tu dodatnu funkciju.(zato se izrađuju ventilatori s termostatima i regulacijom protoka)

Gost
Josip

Posto ekstraktor(ventilator) mora imati veci kapacitet od filtera ,koliko veci protok ventilatora smije bit da bi normalno otklanjao i izmjenjivao zrak kroz filter. Moze li recimo ventilator od 300 m3 raditi sa filterom od 180m3 protokom,hvala

Zeleni Administrator
Admin

Može, nema problema, bit će brži protok zraka, izmjena veće količine i filter ćete eventualno prije morati zamijeniti.