Vegetacija

Druga faza razvoja biljaka, nakon proklijavanja i ukorjenjivanja je vegetacija. To je proces rasta biljne mase (listova) , internoda (grana) i razvoja korijena.

Da bi ostvarila uspješna vegetacija, potrebno je zadovoljiti slijedeće uvjete:

Presadjivanje mladica, bilo iz sjemena (klica) ili reznica radimo kada su mladice razvijene – korijen i vegetativni rast su već vidljivi. Mladice pažljivo stavljamo u pripremljeni vlažni supstrat, učvrstimo ih sa strane prinošenjem “zemlje” i “utabamo” da korijen ne ude izložen svjetlu. Sada su presađene i spremne za vegetaciju.

Celer

Vegetacija – vrsta i period svjetla

Važno je znati da svjetlo treba biti upaljeno 18 sati, a ugašeno (noć) 6 sati kroz 24 sata. Ako je taj period narušen dolazi do ozbiljnih poremećaja u razvoju biljke. Režimom svjetla od 18 sati potičemo rast korijena, grana i listova, glavne funkcije vegetacije. Zapravo, imitiramo proljetno-ljetni režim sunčevog svjetla.

Fotosinteza, u vegetaciji najvažniji proces, obavlja se za vrijeme svjetla – dana. Pomoću nje biljka uzima CO2 iz okoline i pretvara ga u kisik (O2). Bez fotosinteze nema rasta i razvoja korijena – biljka ne diše.

U razdoblju vegetacije potrebno je manje svjetla (5000 luxa) nego u razdoblju cvatnje. Plavi spektar je glavni spektar koji potiče rast i razvoj biljaka.

Ovisno o potrebi možemo koristiti sve vrste svjetla – HPS/MHHPS, LED, CFLCFL ili T5T5. Ako koristite HPS poželjno je imati Agro žaruljuAgro koje sadrže 30% plavog spektra. HPS imaju narančasto-crveni spektar kao primarni i pogodnije su za cvat. Metal-halidne žarulje su izvor plavog svjetla i idealne su za vegetaciju, ali ih treba mijenjati za vrijeme cvata. Ove dvije vrste ravijaju toplinu i moramo ih udaljiti od mladica na sigurnu udaljenost.

LED rasvjeta je za vegetaciju idealna, iako skupa. Također, trebamo samo plavi spektar, po mogućnosti izdvojiti ga od crvenog i bijelog (ako postoji mogućnost). LED rasvjeta ne emitira mnogo topline, ali treba se pridržavati uputa proizvođača o “sigurnoj udaljenosti” – još nije standardizirana zbog raznih tehnologija i snaga dioda.

CFL i T5 su najpoželjnije pri ukorijenjivanju a vegetacija zahtijeva “grow” verziju (plavo svjetlo). Nemaju puno luxa, što je nedostatak pri pokrivanju i penetriranju. Ne proizvode toplinu i mogu biti udaljene samo desetak centimetara od biljaka. Idealne za kratku vegetaciju, ali dulja vegetacija od 2 tjedna i cvat su skoro nemogući.

Salata
Tikvica

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta da bi vegetacija protekla bez problema.

Vegetacija – vlažnost

Vlaga u prostoru treba se održavati između 50-80%. To se postiže smanjenom ventilacijom, ručnim špricanjem vode po zidovima prostora ili ovlaživačima zraka. Ovu količinu vlage potrebno je održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa neobavezno o periodu svjetla. Bez dovoljne količine vlage vegetacija se ne obavlja kako treba, jer u ovoj fazi biljka se još uvijek hrani preko lista, razvija korijen. Nikako ne miješati vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u vegetaciji imati vlagu manju od 50%.

Vegetacija – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne bi smjela smije biti veća od 5-6 stupnjeva celzija. Temperatura se u vegetaciji mora održavati u pravilu kao i kod proklijavanja, izmedju 20-25 stupnjeva celzijusa.

Niže temperature od 17 stupnjeva nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 27oC u vegetaciji isušivati će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili klima uređaju.

Rajčica

Vegetacija – prihrana

Prihrana u vegetaciji je jednostavna, treba se pridržavati uputa proizvođača gnojiva i šeme prihrane. Izbor gnojiva je na Vama, varira između organskih, mineralnih, kombiniranih i mikorize (uzgoj pomoću “dobrih” gljiva i bakterija). Hranjive tvari za unutarnji uzgoj su uglavnom u tekućem obliku, osim mikorizeMikoriza – gljive i bakterije su živi organizmi i nalaze se u formi praška.

Koja god gnojiva izabrali pravilo je da se pridržavamo jednog proizvođača u osnovnim hranjivima dok se aditivi mogu kombinirati uz malo znanja. Za vegetaciju trebamo osnovno grow-rast hranjivoGrow-rast, bakterije za razvoj korijena, aditiv za razvoj korijenaAditiv i naravno, obavljenu pripremu ovisno o načinu uzgoja. Ako je potrebno, ovisno o stanju biljke, dodajemo kalcij (Ca), magnezij (Mg), dušik (N) i željezo (Fe). Nedostatci ostalih elemenata nisu česta pojava u vegetaciji.

Zalijevanje hranjivom otopinom može biti problem – mnogi stavljaju previše i tako utapaju biljku, sabijaju zemlju i ne daju na taj način korijenu prijeko potreban kisik za razvoj. U ovom slučaju – manje je više. U zemlji treba biti naročito oprezan, provjerite prije zalijevanja da li je gornjih 2-3cm zemlje vlažno – ako je vrlo vlažno-mokro ne zalijevajte.

Kiselost hranjive otopine za uzgoj u zemlji treba biti pH 6.0-6.3 , a za hidroponski uzgoj 5.6-6.2 .

Salata

Vegetacija – problemi

Problemi nastaju ako rasvjeta, vlaga, temperatura i režim prihrane izmaknu kontroli. Ako biljka doživi stres od vrućine, suše ili hladnoće dajemo joj organski tekući dušik. Dušik (N) oporavlja biljku nakon stresne situacije. Ako u pripremi nismo biljkama dali Mg i Ca u obliku Zeomina, onda se preporuča dodavati te elemente svakih 14 dana, folijarno ili irigacijski, sve do 3. tjedna cvata .

Paljenje gornjih listova je rezultat rasvjete koja nije dovoljno udaljena.

Glavni problem je “overwatering” – prezalijevanje. Oprezno s dodavanjem hranjive otopine u posudu, ne radite “blato”. Ovo je najčešći uzrok svih problema i nedostataka koji se poslije očituju.

Tikvica

Novi rast - Nedostatak kalcija (Ca)

Simptom: novi listovi deformirani i (ili) zakržljali.

Kalcij pomaže pri izgradnji staničnih zidova, neophodan je u ranom razvoju korijena, regulira apsorpciju hranjivih tvari i transport istih kroz biljku.

Pogoršava ga: visoka kiselost hranjive otopine, prevelika količina kalija (K) i (ili) magnezija (Mg).

Rješenje: povećajte pH vrijednost, po potrebi dodajte kalcij ili smanjite unos magnezija i (ili) kalija.
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici):

Platinium Doctor Plus
Fitocal
Zeomin

Novi rast - Nedostatak dušika (N)

Simptom: žućkasti listovi.

Dušik je neophodan za izgradnju aminokiselina, bjelančevina i protoplazme, nezamjenjiv je u fazi vegetacije i djeluje kao katalist za druge elemente.

Pogoršava ga: prevelika kiselost ili lužnatost hranjive otopine.

Rješenje: dodajte dušik (N) u hranjivu otopinu, pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.

pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

AHoH Grow
BioBizz Bio Grow
GHE Flora Grow
Hesi TNT
Plagron Terra Grow
Platinium Hydroponic Grow
Guanokalong Liquid Grow

Stari rast - Normalan list

Normalan list - zdrava, tamno ili svjetlije zelena boja (ovisno o biljci).
Bez ikakvih nagovještaja eventualnih problema i nedostataka/predoziranja elementima.

Stari rast - Nedostatak željeza (Fe)

Simptom: cijela biljka dobiva žuti štih, prvo mladi listovi.

Željezo je bitno za stvaranje klorofila, služi kao aktivator za respiraciju listova kao i za aktiviranje enzima.

Pogoršava ga: prevelika lužnatost hranjive otopine (visoki pH), višak kalcija, natopljen korijen kao rezultat prečestog zalijevanja.

Rješenje: smanjiti pH, smanjiti zalijevanje i (ili) dodati željezo (Fe).
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

Fitopromet pH-
AHoH pH- (vegetacija)
AHoH pH- (cvatnja)

Stari rast - Rani znakovi nedostatka dušika (N)

Simptom: stariji listovi žute od vrhova prema stabljici.

Dušik je neophodan za izgradnju aminokiselina, bjelančevina i protoplazme, nezamjenjiv je u fazi vegetacije i djeluje kao katalist za druge elemente.

Pogoršava ga: prevelika kiselost ili lužnatost hranjive otopine.

Rješenje: dodajte dušik (N) u hranjivu otopinu, pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.

pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

AHoH Grow
BioBizz Bio Grow
GHE Flora Grow
Hesi TNT
Plagron Terra Grow
Platinium Hydroponic Grow
Guanokalong Liquid Grow

Stari rast - Nedostatak fosfora (P)

Simptomi: stariji listovi žute, pojavljuju se tamne mrlje koje su, u stvari, mrtvo tkivo, list otpada relativno brzo - simptomi su vrlo slični ranom nedostatku dušika. Stabljike poprimaju tamnozelenu i ljubičastu boju.

Fosfor je bitan za prijenos i skladištenje energije, formaciju nukleinskih kiselina, pospješuje rast korijena i cvjetova.

Pogoršava ga: previsok ili prenizak pH.

Rješenje: pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.

pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

Hesi Phosphor Plus
GHE FloraBloom
Platinium Organic Bloom
Plagron Terra Bloom
Platinium Hydroponic Bloom
BioBizz Bio Bloom

Stari rast - Nedostatak magnezija (Mg)

Simptomi: Tamnije žile, svjetlije tkivo listova koji mogu (ali ne nužno) "klonuti".

Magnezij je važan za aktivaciju enzima, sintezu klorofila, također pomaže pri apsorpciji fosfora (P).

Pogoršava ga: prevelika kiselost hranjive otopine i previsoka količina kalija (K).

Rješenje: Povećajte pH hranjive otopine, po potrebi smanjite unos kalija.

Stari rast - Nedostatak kalija (K)

Simptomi: Na listovima se pojavljuju sitne rupice sa žućkastim rubovima. List može u svakom drugom pogledu izgledati normalno, ali može se i deformirati.
Kalij je važan za formiranje šećera i škroba, za proizvodnju ulja, djeluje kao aktivator enzima i pojačava otpornost na hladnije uvjete.
Pogoršava ga: prevelika kiselost hranjive otopine i previsoka količina kalcija (Ca) i (ili) magnezija (Mg).
Rješenje: Povećajte pH hranjive otopine, po potrebi smanjite unos kalcija i (ili) magnezija.

Nedostatak borona (B)

Nedostatak borona
Simptomi: gubitak boje na rubovima listova, zakržljalost, odumiranje (sušenje) vrha lista, nekrotične pjege... Nedostatak borona (B), manifestira se prvo na mladim (novim) listovima. Simptomi su često slični nedostatku kalcija.

Funkcije: Esencijalan u transportu šećera kroz biljku, pomaže pri diobi stanica, igra važnu ulogu u proizvodnji aminokiselina, sintezi i transportu ugljikohidrata, olakšava unos vode u biljku.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak cinka (Zn)

Nedostatak cinka
Simptomi: sivo-smeđe mrlje koje se formiraju prvo na gornjoj polovici biljke, da bi se kasnije proširili i prema dolje, kloroza lisnih žila (vrlo slično kao kod nedostatka željeza ili mangana).

Funkcije: Važan za regulaciju rasta, apsorpciju ugljikohidrata, poboljšava funkciju klorofila, esencijalna komponenta je mnogih enzima, posebno onih zaduženih za apsorpciju i transport vode kroz biljku. Od iznimne važnosti je za pravilno balansiranje hormona, poglavito auxina, kao i za transport elektrona.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak bakra (Cu)

Nedostatak bakra
Simptomi: Pojavljuju se prvo na mladim (novim) listovima, izdancima i cvjetovima. Listovi gube boju, suše se na rubovima, nekroza centralne stabljike (apical meristem), venska kloroza...

Funkcije: Važan za aktivaciju nekoliko važnih enzima, bitan za proces fotosinteze, pospješuje metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina, pojačava boju i okus, igra značajnu ulogu u respiraciji biljke.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak mangana (Mn)

Nedostatak bakra
Simptomi: Pojavljuju se prvo na mladim (novim) listovima. Listovi žute između lisnih žilica, koje ostaju zelene. Na koncu, listovi poprime brončanu boju i otpadnu.

Funkcije: U suradnji s enzimima, reducira nitrate i pomaže u stvaranju bjelančevina. Ima važnu ulogu u respiraciji, fotosintezi i apsorpciji dušika (N). Aktivira mnogobrojne enzime i igra vitalnu ulogu u membrani (zidu) stanica.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak molibdena (Mb)

Nedostatak molibdena
Simptomi: Pojavljuju se na starijim i srednje starim listovima, tek onda prelazi na mlade listove. Simptomi kloroze slični su nedostatku dušika (N), rubovi listova izgledaju "spaljeno". Novi listovi mogu se deformirati ali i nemoraju. Nedostatak molibdena je prilično rijedak.

Funkcije: Reducira absorbirane nitrate u amonijak, prije vezivanja sa aminokiselinama.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak sumpora (S)

Nedostatak molibdena
Simptomi: Pojavljuju se na starijim listovima, tek onda prelaze na mlade listove. Simptomi su slični nedostatku dušika (N), listovi postaju svijetlozeleni, zatim požute. Žilice listova ostaju zelene.

Funkcije: Esencijalna komponenta biljnih bjelančevina (proteina), igra značajnu ulogu pri proizvodnji klorofila i pri rastu korjenske mase, pojačava miris i okus. Nedostatak sumpora smanjuje sintezu bjelančevina i uzrokuje značajno smanjenje razine klorofila u listovima.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.
Mrkva

Da li Vam je članak “Vegetacija i problemi u vegetaciji” bio od koristi?