,

Slaganje šatora

GROWROOM – slaganje šatora, svjetla i ventilacije

Slaganje šatora slijedi nakon što su sjemenke proklijale i imamo dva “kata” i korijen, vrijeme da mlade biljke presadimo u naš growroom (prostor za uzgoj) ili {tooltip}grow tent{end-text}grow tent (šator za unutarnji uzgoj){end-tooltip} (šator za unutarnji uzgoj). U prostoru treba postaviti svjetlo i ventilaciju, a ako imamo šator treba postaviti i šator.

Da bi se svjetlo što bolje odbijalo u prostoru, svakako je preporučljivo obložiti growroom {tooltip}reflektirajućom mylar folijom{end-text}Mylar folija{end-tooltip}. Šator je već obložen materijalom od mylar folije s unutarnje strane.

Slaganje šatora je vrlo jednostavno, samo slijedite upute. Prvo postavite šator na njegovo dno i otvorite ga sa svih strana. Kvalitetniji šatori omogućuju pristup biljkama sa 3 strane, dok je stražnja strana zatvorena.

Zatim napravite konstrukciju od cijevi i kutnih plastičnih elemenata za umetanje cijevi i postavite je u dno šatora. Kada je konstrukcija (okvir) šatora napravljena i nalazi se na dnu šatora, uđite unutar konstrukcije i presvucite šator preko nje i, uz malo napora, šator je složen. Preostaje samo postaviti  dodatno dno šatora i učvrstiti ga čičak trakom koja je postavljena tvornički na rubove dodatnog dna.

Salata
Šator sa LED rasvjetom
Šator sa LED rasvjetom
Celer

Slaganje Šatora – Postavljanje rasvjete i ventilacije

Nakon što je slaganje šatora gotovo, vrijeme je da postavimo ventilaciju, filtraciju i rasvjetu. U šatoru, ovisno o izboru rasvjete, biramo {tooltip}reflektor{end-text}Reflektor za unutarnji uzgoj biljaka{end-tooltip}. {tooltip}HPS/MH{end-text}HPS i MH žarulje{end-tooltip} žarulje razvijaju veliku toplinu i preporučljivo je u malom prostoru držati ih u {tooltip}CoolTube{end-text}CoolTube{end-tooltip}. CoolTube je staklena cijev s grlom E40 koja pomoću ventilatora odstranjuje vrući zrak van prostora.

{tooltip}Ventilator/ekstraktor{end-text}Ventilator/ekstraktor{end-tooltip} se bira ovisno o kubikaži (m3) prostora ili šatora. Na taj način toplina lampi ne šteti biljkama. Ako koristimo LED, {tooltip}CFL{end-text}CFL Žarulje{end-tooltip} ili {tooltip}T5{end-text}T5 Žarulje{end-tooltip} rasvjetu, CoolTube nije potreban. LED, CFL i T5 rasvjeta ne proizvodi toplinu koja bi mogla ugroziti biljke.

Redoslijed je: karbonski filter > {tooltip}cijev za povezivanje{end-text}Cijev za upuh/ispuh{end-tooltip} > COOLTUBE (žarulja) > cijev za povezivanje > ventilator (ekstraktor) zraka. Cijev ili crijevo za povezivanje učvrstimo na elemente pomoću plastičnih šelni (obujmica) ili ljepljivom trakom. Svjetlo se objesi pomoću lanca ili {tooltip}Yo-Yo vezica{end-text}Yo-Yo vezice{end-tooltip}.

Paprika

Pogledajte video:

{tooltip}Filteri{end-text}Filteri zraka za unutarnji uzgoj biljaka{end-tooltip} većinom imaju svoje vezice u pakiranju. Uglavnom, sve treba izgledati otprilike ovako:

Šator sa ekstraktorom
Šator sa ekstraktorom
Rajčica

[woo_product_slider animation_duration=”600″ width=”100″ height=”100″ direction_nav=”true” num_of_prods=”3″ prod_tags=”002-186-002, 004-006-043, 006-015-001, 040-006-083, 040-006-086, 016-006-013, 008-006-003, 013-012-003, 013-006-016, 015-006-103, 015-006-005″ show_price=”true” show_title=”true” transparent=”true” border_color=”#ffffff” template=”sliding-theme.css” animation=”fade” image_source =”thumbnail”]

Paprika Babura

Postavljanje svjetla i ventilacije u većim prostorima

Ako ne koristimo šator, nego veći prostor, onda odvajamo rasvjetu i ventilaciju. Rasvjetu stavljamo tako da nemamo praznog mjesta-mjesta bez svjetla. Zbog veličine prostora, ne trebamo CoolTube ni na HPS/MH žaruljama. Ventilaciju postavljamo direktno, slijedećim redom: {tooltip}karbonski filter{end-text}Karbon filter{end-tooltip} > {tooltip}crijevo{end-text}Cijev za upuh/ispuh{end-tooltip} > {tooltip}ekstraktor{end-text}Ventilator/ekstraktor{end-tooltip}.

Ako je u pitanju veći prostor, onda moramo imati i upuh zraka, radi cirkulacije. Zidove obložimo reflektirajućom {tooltip}mylar folijom{end-text}Mylar folija{end-tooltip} kako bi se svjetlo odbijalo. Time povećavamo količinu svjetla.

Kako bi trebao izgledati prostor s predprostorom za pripremu gnojiva, skladištenje i ostalo prikazano je ovdje:

Paprika
Tlocrt veće prostorije za uzgoj
Tlocrt veće prostorije za uzgoj
Feferoni

Veći prostor, {tooltip}1000W rasvjeta{end-text}1000W rasvjeta{end-tooltip}, predprostor s prigušnicama, skladišnim ormarom i spremnikom za miješanje nutrienata s vodom.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz temu “Slaganje šatora”, molimo postavite ih u komentarima ispod.

Da li Vam je članak “Slaganje Šatora” bio od koristi?

[rating_form id=”1″]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *