Cvatnja

Treća faza uzgoja biljaka, nakon vegetacije je cvatnja i razvoj ploda. U ovoj fazi, u vegetaciji razvijena biljka se priprema za cvatnju, cvate i na kraju formira plod.

Cvatnja se dijeli na dva perioda: predcvat i cvat/plod.

Predcvat je faza od prva tri tjedna same cvatnje, kada se biljka priprema da procvate. Za to vrijeme biljka se isteže prema svjetlu i rast je u dva tjedna otprilike 50-70% vegetacijskog rasta. Npr: biljka od 50 cm u vegetaciji, nakon 2 -3 tjedna cvata bit će visoka 75 cm.

Nakon 2-3 tjedna rast staje (kraj predcvata), biljku prestajemo hraniti dušikom jer cvatnja zahtijeva fosfor i kalij. Listovi imaju dovoljno dušika za završnu fazu razvoja cvata i ploda. Sada kreće cvjetanje i formiranje ploda što, ako se zadovolje uvjeti, nije problem. Problemi nastaju ako se ne zadovolje osnovni uvjeti uzgoja.

Kako bi cvatnja protekla bez problema, potrebno je zadovoljiti slijedeće uvjete:

Nakon vegetacije, u kojoj se biljka razvila, razgranala i formirala zdrav korijen – prebacujemo svjetlosni režim za cvatnju.

Salata Puterica

Cvatnja – vrsta i period svjetla

Režim svjetla u cvatu je 12/12 – 12 sati svjetla – “dana” i 12 sati mraka – “noći”. Ako je taj period narušen dolazi do ozbiljnih poremećaja u razvoju biljke. Ovaj režim svjetla daje biljci “signal” da se bliži hladno vrijeme (dani su kratki) i potiče ju na razvoj cvijeta i zatim ploda koji sadrži sjeme za daljnu reprodukciju. Oponašamo jesenski režim sunčevog svjetla kada je i vrijeme berbe u prirodi.

Cvatnja treba znatno više svjetla nego vegetacija, kako bi se pravilno formirao cvijet, a zatim i plod – između 17 000-23 000 luxa. Narančasti i crveni spektar su potrebni za formiranje cvijeta i ploda.

Najbolje su još uvijek HPS žaruljeHPS – visokotlačne natrijske. One u svom osnovnom spektru imaju narančasto i crveno svjetlo potrebno za cvat. Možemo ih naći i u AgroAgro verziji. Agro žarulje su pogodne za vegetaciju – sadrže 30% plavog svjetla. HPS proizvode toplinu i potrebno je poštivati “sigurnu udaljenost”. Sigurna udaljenost je: 150w-15cm, 250w-25cm, 400w-35cm, 600w-40cm, 1000w-70cm.

LED rasvjeta nije još standard pa ne možemo govoriti o efikasnosti, sigurnoj udaljenosti i sličnim parametrima jer se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Uglavnom treba nam crveno svjetlo od 630-660 nanometara.

MH nije za cvat, osim ako nije potrebno izvaditi kiseline i šećere iz biljke kao primarni cilj. CFL i T5 imaju problem s malo lux-a i slabom penetracijom, ako se ne radi o niskim biljkama i problemu s toplinom (HPS) ne preporučaju se.

Rajčica

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta za uspješnu cvatnju.

Cvatnja – vlaga

Vlaga u prostoru se mora održavati između 20-50%. To postižemo pojačanom ventilacijom, dizanjem temperature u prostoru za 2oC, puhanjem zraka pomoću ventilatora u cvijet i plod (tako da biljka treperi) ili sa odvlaživačima zraka.  Ovu količinu vlage treba održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa, neovisno o periodu svjetla. Nikako ne zamijeniti vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u cvatnji imati vlagu višu od 45%.

Cvatnja – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6 oC. Temperatura se u cvatnji mora održavati oko 2-3oC više nego u vegetaciji.

Npr: u vegetaciji ste imali temperaturu 24oC svjetlo-21oC noć, u cvatnji to će biti 26oC svjetlo-23oC noć.

Niže temperature od 17oC nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 29oC u cvatnji isušivati će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili klima uređaju.

Salata Puterica

Cvatnja – prihrana

Prihrana u cvatnji je jednostavna – treba se pridržavati uputa proizvođača gnojiva i šeme prihrane. Izbor gnojiva je na Vama, varira između organskih, mineralnih, kombiniranih i mikorize (uzgoj pomoću “dobrih” gljiva i bakterija).

Hranjive tvari za unutarnji uzgoj su uglavnom u tekućem obliku, osim mikorize – gljive i bakterije su živi organizmi i nalaze se u formi praška. Ako ste izabrali mikorizu,u vegetaciji nećete imati problema, ali u cvatu bi Vam moglo zatrebati osnovno organsko bloom hranjivo i “booster”. Cvatnja zahtijeva još i aditive za cvat i poticanje cvatnje i ploda koji se uglavnom sastoje od fosfora (P), kalija (K) i još nekih mikroelemenata.

Koja god gnojiva izabrali pravilo je da se pridržavamo jednog proizvođača u osnovnim hranjivima dok se aditivi mogu kombinirati uz malo znanja. Cvatnja zahtijeva osnovno bloom-cvat hranjivoBloom-Cvat i enzimeEnzimi za otklanjanje mrtvih dijelova korijena, dok za razvijanje mase korijena upotrebljavamo aditiv za razvoj korijenaaditiv u razdoblju vegetacije i prva dva tjedna cvatnje. Ako je potrebno, ovisno o stanju biljke, dodajemo kalcij (Ca) i magnezij (Mg).

Zalijevanje hranjivom otopinom može biti problem – mnogi stavljaju previše i tako utapaju biljku, sabijaju zemlju i ne daju na taj način korijenu prijeko potreban kisik za razvoj. U ovom slučaju – manje je više. U zemlji treba biti naročito oprezan, provjerite prije zalijevanja da li je gornjih 2-3cm zemlje vlažno – ako je vrlo vlažno-mokro ne zalijevajte.

Tikvica
Mrkve

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta za uspješnu cvatnju.

Cvatnja – vlaga

Vlaga u prostoru se mora održavati između 20-50%. To postižemo pojačanom ventilacijom, dizanjem temperature u prostoru za 2oC, puhanjem zraka pomoću ventilatora u cvijet i plod (tako da biljka treperi) ili sa odvlaživačima zraka.  Ovu količinu vlage treba održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa neovisno o periodu svjetla. Nikako ne zamijeniti vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u cvatnji imati vlagu višu od 45%.

Cvatnja – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6 stupnjeva celzija. Temperatura se u cvatnji mora održavati oko 2-3oC više nego u vegetaciji.

Npr: u vegetaciji ste imali temperaturu 24oC svjetlo-21oC noć, u cvatnji to će biti 26oC svjetlo-23oC noć.

Niže temperature od 17 stupnjeva nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 29oC u cvatnji isušit će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili o klima uređaju.

Salata Puterica

Kiselost hranjive otopine za uzgoj u zemlji treba biti pH 6.0 – 6.3, a za hidroponski uzgoj 5.6 – 6.2.

Paprika Babura

Cvatnja – problemi

Problemi nastaju ako rasvjeta, vlaga, temperatura i režim prihrane izmaknu kontroli. Ako biljka doživi stres od vrućine, suše ili hladnoće dajemo joj organski tekući dušik. Dušik (N) oporavlja biljku nakon stresne situacije, ali i produžuje proces cvatnje. Ako u pripremi nismo biljkama dali Mg i Ca u obliku ZeominaZeomin, onda se preporuča svakih 14 dana folijarno ili irigacijski, sve do 3. tjedna cvata dodavati te elemente.

Paljenje gornjih listova je rezultat rasvjete koja nije dovoljno udaljena.

Glavni problem je prezalijevanje. Oprezno s dodavanjem hranjive otopine u posudu – ne radite “blato”. To je najčešći uzrok svih problema i nedostataka koji se poslije očituju.

Repa

Novi rast - Nedostatak kalcija (Ca)

Simptom: novi listovi deformirani i (ili) zakržljali.Kalcij pomaže pri izgradnji staničnih zidova, neophodan je u ranom razvoju korijena, regulira apsorpciju hranjivih tvari i transport istih kroz biljku.Pogoršava ga: visoka kiselost hranjive otopine, prevelika količina kalija (K) i (ili) magnezija (Mg).

Rješenje: povećajte pH vrijednost, po potrebi dodajte kalcij ili smanjite unos magnezija i (ili) kalija.

Peršin

Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici):Platinium Doctor Plus

Fitocal

Zeomin

Novi rast - Nedostatak dušika (N)

Simptom: žućkasti listovi.Dušik je neophodan za izgradnju aminokiselina, bjelančevina i protoplazme, nezamjenjiv je u fazi vegetacije i djeluje kao katalist za druge elemente.Pogoršava ga: prevelika kiselost ili lužnatost hranjive otopine.Rješenje: dodajte dušik (N) u hranjivu otopinu, pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2

Peršin

Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).AHoH Grow

BioBizz Bio Grow

GHE Flora Grow

Hesi TNT

Plagron Terra Grow

Platinium Hydroponic Grow

Guanokalong Liquid Grow

Stari rast - Normalan list

Normalan list - zdrava, tamno ili svjetlije zelena boja (ovisno o biljci).

Bez ikakvih nagovještaja eventualnih problema i nedostataka/predoziranja elementima.

Stari rast - Nedostatak željeza (Fe)

Simptom: cijela biljka dobiva žuti štih, prvo mladi listovi.Željezo je bitno za stvaranje klorofila, služi kao aktivator za respiraciju listova kao i za aktiviranje enzima.Pogoršava ga: prevelika lužnatost hranjive otopine (visoki pH), višak kalcija, natopljen korijen kao rezultat prečestog zalijevanja.Rješenje: smanjiti pH, smanjiti zalijevanje i (ili) dodati željezo (Fe).

Peršin

Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).Fitopromet pH-

AHoH pH- (vegetacija)

AHoH pH- (cvatnja)

Stari rast - Rani znakovi nedostatka dušika (N)

Simptom: stariji listovi žute od vrhova prema stabljici.Dušik je neophodan za izgradnju aminokiselina, bjelančevina i protoplazme, nezamjenjiv je u fazi vegetacije i djeluje kao katalist za druge elemente.Pogoršava ga: prevelika kiselost ili lužnatost hranjive otopine.Rješenje: dodajte dušik (N) u hranjivu otopinu, pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2

Peršin

Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).AHoH Grow

BioBizz Bio Grow

GHE Flora Grow

Hesi TNT

Plagron Terra Grow

Platinium Hydroponic Grow

Guanokalong Liquid Grow

Stari rast - Nedostatak fosfora (P)

Simptomi: stariji listovi žute, pojavljuju se tamne mrlje koje su, u stvari, mrtvo tkivo, list otpada relativno brzo - simptomi su vrlo slični ranom nedostatku dušika. Stabljike poprimaju tamnozelenu i ljubičastu boju.Fosfor je bitan za prijenos i skladištenje energije, formaciju nukleinskih kiselina, pospješuje rast korijena i cvjetova.Pogoršava ga: previsok ili prenizak pH.Rješenje: pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2

Peršin

Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).Hesi Phosphor Plus

GHE FloraBloom

Platinium Organic Bloom

Plagron Terra Bloom

Platinium Hydroponic Bloom

BioBizz Bio Bloom

Stari rast - Nedostatak magnezija (Mg)

Simptomi: Tamnije žile, svjetlije tkivo listova koji mogu (ali ne nužno) "klonuti".Magnezij je važan za aktivaciju enzima, sintezu klorofila, također pomaže pri apsorpciji fosfora (P).Pogoršava ga: prevelika kiselost hranjive otopine i previsoka količina kalija (K).Rješenje: Povećajte pH hranjive otopine, po potrebi smanjite unos kalija.

Stari rast - Nedostatak kalija (K)

Simptomi: Na listovima se pojavljuju sitne rupice sa žućkastim rubovima. List može u svakom drugom pogledu izgledati normalno, ali može se i deformirati.

Kalij je važan za formiranje šećera i škroba, za proizvodnju ulja, djeluje kao aktivator enzima i pojačava otpornost na hladnije uvjete.

Pogoršava ga: prevelika kiselost hranjive otopine i previsoka količina kalcija (Ca) i (ili) magnezija (Mg).

Rješenje: Povećajte pH hranjive otopine, po potrebi smanjite unos kalcija i (ili) magnezija.

Nedostatak borona (B)

Nedostatak borona

Simptomi: gubitak boje na rubovima listova, zakržljalost, odumiranje (sušenje) vrha lista, nekrotične pjege... Nedostatak borona (B), manifestira se prvo na mladim (novim) listovima. Simptomi su često slični nedostatku kalcija.Funkcije: Esencijalan u transportu šećera kroz biljku, pomaže pri diobi stanica, igra važnu ulogu u proizvodnji aminokiselina, sintezi i transportu ugljikohidrata, olakšava unos vode u biljku.Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak cinka (Zn)

Nedostatak cinka

Simptomi: sivo-smeđe mrlje koje se formiraju prvo na gornjoj polovici biljke, da bi se kasnije proširili i prema dolje, kloroza lisnih žila (vrlo slično kao kod nedostatka željeza ili mangana).Funkcije: Važan za regulaciju rasta, apsorpciju ugljikohidrata, poboljšava funkciju klorofila, esencijalna komponenta je mnogih enzima, posebno onih zaduženih za apsorpciju i transport vode kroz biljku. Od iznimne važnosti je za pravilno balansiranje hormona, poglavito auxina, kao i za transport elektrona.Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak bakra (Cu)

Nedostatak bakra

Simptomi: Pojavljuju se prvo na mladim (novim) listovima, izdancima i cvjetovima. Listovi gube boju, suše se na rubovima, nekroza centralne stabljike (apical meristem), venska kloroza...Funkcije: Važan za aktivaciju nekoliko važnih enzima, bitan za proces fotosinteze, pospješuje metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina, pojačava boju i okus, igra značajnu ulogu u respiraciji biljke.Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak mangana (Mn)

Nedostatak bakra

Simptomi: Pojavljuju se prvo na mladim (novim) listovima. Listovi žute između lisnih žilica, koje ostaju zelene. Na koncu, listovi poprime brončanu boju i otpadnu.Funkcije: U suradnji s enzimima, reducira nitrate i pomaže u stvaranju bjelančevina. Ima važnu ulogu u respiraciji, fotosintezi i apsorpciji dušika (N). Aktivira mnogobrojne enzime i igra vitalnu ulogu u membrani (zidu) stanica.Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak molibdena (Mb)

Nedostatak molibdena

Simptomi: Pojavljuju se na starijim i srednje starim listovima, tek onda prelazi na mlade listove. Simptomi kloroze slični su nedostatku dušika (N), rubovi listova izgledaju "spaljeno". Novi listovi mogu se deformirati ali i nemoraju. Nedostatak molibdena je prilično rijedak.Funkcije: Reducira absorbirane nitrate u amonijak, prije vezivanja sa aminokiselinama.Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak sumpora (S)

Nedostatak molibdena

Simptomi: Pojavljuju se na starijim listovima, tek onda prelaze na mlade listove. Simptomi su slični nedostatku dušika (N), listovi postaju svijetlozeleni, zatim požute. Žilice listova ostaju zelene.Funkcije: Esencijalna komponenta biljnih bjelančevina (proteina), igra značajnu ulogu pri proizvodnji klorofila i pri rastu korjenske mase, pojačava miris i okus. Nedostatak sumpora smanjuje sintezu bjelančevina i uzrokuje značajno smanjenje razine klorofila u listovima.Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.
Celer

Da li Vam je članak “Cvatnja i problemi u cvatnji” bio od koristi?