Cvatnja i problemi u cvatnji8 min read

Admin · 09/01/2017

Cvatnja

Treća faza uzgoja biljaka, nakon vegetacije je cvatnja i razvoj ploda. U ovoj fazi, u vegetaciji razvijena biljka se priprema za cvatnju, cvate i na kraju formira plod.

Cvatnja se dijeli na dva perioda: predcvat i cvat/plod.

Predcvat je faza od prva tri tjedna same cvatnje, kada se biljka priprema da procvate. Za to vrijeme biljka se isteže prema svjetlu i rast je u dva tjedna otprilike 50-70% vegetacijskog rasta. Npr: biljka od 50 cm u vegetaciji, nakon 2 -3 tjedna cvata bit će visoka 75 cm.

Nakon 2-3 tjedna rast staje (kraj predcvata), biljku prestajemo hraniti dušikom jer cvatnja zahtijeva fosfor i kalij. Listovi imaju dovoljno dušika za završnu fazu razvoja cvata i ploda. Sada kreće cvjetanje i formiranje ploda što, ako se zadovolje uvjeti, nije problem. Problemi nastaju ako se ne zadovolje osnovni uvjeti uzgoja.

Kako bi cvatnja protekla bez problema, potrebno je zadovoljiti slijedeće uvjete:

Nakon vegetacije, u kojoj se biljka razvila, razgranala i formirala zdrav korijen – prebacujemo svjetlosni režim za cvatnju.

Salata Puterica

Cvatnja – vrsta i period svjetla

Režim svjetla u cvatu je 12/12 – 12 sati svjetla – “dana” i 12 sati mraka – “noći”. Ako je taj period narušen dolazi do ozbiljnih poremećaja u razvoju biljke. Ovaj režim svjetla daje biljci “signal” da se bliži hladno vrijeme (dani su kratki) i potiče ju na razvoj cvijeta i zatim ploda koji sadrži sjeme za daljnu reprodukciju. Oponašamo jesenski režim sunčevog svjetla kada je i vrijeme berbe u prirodi.

Cvatnja treba znatno više svjetla nego vegetacija, kako bi se pravilno formirao cvijet, a zatim i plod – između 17 000-23 000 luxa. Narančasti i crveni spektar su potrebni za formiranje cvijeta i ploda.

Najbolje su još uvijek HPS žaruljeHPS – visokotlačne natrijske. One u svom osnovnom spektru imaju narančasto i crveno svjetlo potrebno za cvat. Možemo ih naći i u AgroAgro verziji. Agro žarulje su pogodne za vegetaciju – sadrže 30% plavog svjetla. HPS proizvode toplinu i potrebno je poštivati “sigurnu udaljenost”. Sigurna udaljenost je: 150w-15cm, 250w-25cm, 400w-35cm, 600w-40cm, 1000w-70cm.

LED rasvjeta nije još standard pa ne možemo govoriti o efikasnosti, sigurnoj udaljenosti i sličnim parametrima jer se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Uglavnom treba nam crveno svjetlo od 630-660 nanometara.

MH nije za cvat, osim ako nije potrebno izvaditi kiseline i šećere iz biljke kao primarni cilj. CFL i T5 imaju problem s malo lux-a i slabom penetracijom, ako se ne radi o niskim biljkama i problemu s toplinom (HPS) ne preporučaju se.

Rajčica

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta za uspješnu cvatnju.

Cvatnja – vlaga

Vlaga u prostoru se mora održavati između 20-50%. To postižemo pojačanom ventilacijom, dizanjem temperature u prostoru za 2oC, puhanjem zraka pomoću ventilatora u cvijet i plod (tako da biljka treperi) ili sa odvlaživačima zraka.  Ovu količinu vlage treba održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa, neovisno o periodu svjetla. Nikako ne zamijeniti vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u cvatnji imati vlagu višu od 45%.

Cvatnja – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6 oC. Temperatura se u cvatnji mora održavati oko 2-3oC više nego u vegetaciji.

Npr: u vegetaciji ste imali temperaturu 24oC svjetlo-21oC noć, u cvatnji to će biti 26oC svjetlo-23oC noć.

Niže temperature od 17oC nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 29oC u cvatnji isušivati će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili klima uređaju.

Salata Puterica

Cvatnja – prihrana

Prihrana u cvatnji je jednostavna – treba se pridržavati uputa proizvođača gnojiva i šeme prihrane. Izbor gnojiva je na Vama, varira između organskih, mineralnih, kombiniranih i mikorize (uzgoj pomoću “dobrih” gljiva i bakterija).

Hranjive tvari za unutarnji uzgoj su uglavnom u tekućem obliku, osim mikorize – gljive i bakterije su živi organizmi i nalaze se u formi praška. Ako ste izabrali mikorizu,u vegetaciji nećete imati problema, ali u cvatu bi Vam moglo zatrebati osnovno organsko bloom hranjivo i “booster”. Cvatnja zahtijeva još i aditive za cvat i poticanje cvatnje i ploda koji se uglavnom sastoje od fosfora (P), kalija (K) i još nekih mikroelemenata.

Koja god gnojiva izabrali pravilo je da se pridržavamo jednog proizvođača u osnovnim hranjivima dok se aditivi mogu kombinirati uz malo znanja. Cvatnja zahtijeva osnovno bloom-cvat hranjivoBloom-Cvat i enzimeEnzimi za otklanjanje mrtvih dijelova korijena, dok za razvijanje mase korijena upotrebljavamo aditiv za razvoj korijenaaditiv u razdoblju vegetacije i prva dva tjedna cvatnje. Ako je potrebno, ovisno o stanju biljke, dodajemo kalcij (Ca) i magnezij (Mg).

Zalijevanje hranjivom otopinom može biti problem – mnogi stavljaju previše i tako utapaju biljku, sabijaju zemlju i ne daju na taj način korijenu prijeko potreban kisik za razvoj. U ovom slučaju – manje je više. U zemlji treba biti naročito oprezan, provjerite prije zalijevanja da li je gornjih 2-3cm zemlje vlažno – ako je vrlo vlažno-mokro ne zalijevajte.

Tikvica
Mrkve

Vlaga i temperatura

Vlaga i temperatura su, pored svjetla, dva najvažnija uvjeta za uspješnu cvatnju.

Cvatnja – vlaga

Vlaga u prostoru se mora održavati između 20-50%. To postižemo pojačanom ventilacijom, dizanjem temperature u prostoru za 2oC, puhanjem zraka pomoću ventilatora u cvijet i plod (tako da biljka treperi) ili sa odvlaživačima zraka.  Ovu količinu vlage treba održavati za vrijeme cijelih 24 sata ciklusa neovisno o periodu svjetla. Nikako ne zamijeniti vlagu u prostoru sa vlažnosti zemlje ili medija. Vlagu postepeno smanjujemo kako biljka raste, ali ne preporuča se u cvatnji imati vlagu višu od 45%.

Cvatnja – temperatura

Temperaturna razlika izmedju “dana” i “noći” ne smije biti viša od 5-6 stupnjeva celzija. Temperatura se u cvatnji mora održavati oko 2-3oC više nego u vegetaciji.

Npr: u vegetaciji ste imali temperaturu 24oC svjetlo-21oC noć, u cvatnji to će biti 26oC svjetlo-23oC noć.

Niže temperature od 17 stupnjeva nagnat će biljku da “hibernira”, stagnira u razvoju. Više temperature od 29oC u cvatnji isušit će prostor – tako će se i biljke “sušiti” iako korijen ima dovoljno vode u mediju. Temperaturu održavamo ventilacijom prostora, bilo da je riječ o ekstraktoru sa karbonskim filterom ili o klima uređaju.

Salata Puterica

Kiselost hranjive otopine za uzgoj u zemlji treba biti pH 6.0 – 6.3, a za hidroponski uzgoj 5.6 – 6.2.

Paprika Babura

Cvatnja – problemi

Problemi nastaju ako rasvjeta, vlaga, temperatura i režim prihrane izmaknu kontroli. Ako biljka doživi stres od vrućine, suše ili hladnoće dajemo joj organski tekući dušik. Dušik (N) oporavlja biljku nakon stresne situacije, ali i produžuje proces cvatnje. Ako u pripremi nismo biljkama dali Mg i Ca u obliku ZeominaZeomin, onda se preporuča svakih 14 dana folijarno ili irigacijski, sve do 3. tjedna cvata dodavati te elemente.

Paljenje gornjih listova je rezultat rasvjete koja nije dovoljno udaljena.

Glavni problem je prezalijevanje. Oprezno s dodavanjem hranjive otopine u posudu – ne radite “blato”. To je najčešći uzrok svih problema i nedostataka koji se poslije očituju.

Repa

Novi rast - Nedostatak kalcija (Ca)

Simptom: novi listovi deformirani i (ili) zakržljali.

Kalcij pomaže pri izgradnji staničnih zidova, neophodan je u ranom razvoju korijena, regulira apsorpciju hranjivih tvari i transport istih kroz biljku.

Pogoršava ga: visoka kiselost hranjive otopine, prevelika količina kalija (K) i (ili) magnezija (Mg).

Rješenje: povećajte pH vrijednost, po potrebi dodajte kalcij ili smanjite unos magnezija i (ili) kalija.
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici):

Platinium Doctor Plus
Fitocal
Zeomin

Novi rast - Nedostatak dušika (N)

Simptom: žućkasti listovi.

Dušik je neophodan za izgradnju aminokiselina, bjelančevina i protoplazme, nezamjenjiv je u fazi vegetacije i djeluje kao katalist za druge elemente.

Pogoršava ga: prevelika kiselost ili lužnatost hranjive otopine.

Rješenje: dodajte dušik (N) u hranjivu otopinu, pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.

pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

AHoH Grow
BioBizz Bio Grow
GHE Flora Grow
Hesi TNT
Plagron Terra Grow
Platinium Hydroponic Grow
Guanokalong Liquid Grow

Stari rast - Normalan list

Normalan list - zdrava, tamno ili svjetlije zelena boja (ovisno o biljci).
Bez ikakvih nagovještaja eventualnih problema i nedostataka/predoziranja elementima.

Stari rast - Nedostatak željeza (Fe)

Simptom: cijela biljka dobiva žuti štih, prvo mladi listovi.

Željezo je bitno za stvaranje klorofila, služi kao aktivator za respiraciju listova kao i za aktiviranje enzima.

Pogoršava ga: prevelika lužnatost hranjive otopine (visoki pH), višak kalcija, natopljen korijen kao rezultat prečestog zalijevanja.

Rješenje: smanjiti pH, smanjiti zalijevanje i (ili) dodati željezo (Fe).
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

Fitopromet pH-
AHoH pH- (vegetacija)
AHoH pH- (cvatnja)

Stari rast - Rani znakovi nedostatka dušika (N)

Simptom: stariji listovi žute od vrhova prema stabljici.

Dušik je neophodan za izgradnju aminokiselina, bjelančevina i protoplazme, nezamjenjiv je u fazi vegetacije i djeluje kao katalist za druge elemente.

Pogoršava ga: prevelika kiselost ili lužnatost hranjive otopine.

Rješenje: dodajte dušik (N) u hranjivu otopinu, pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.

pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

AHoH Grow
BioBizz Bio Grow
GHE Flora Grow
Hesi TNT
Plagron Terra Grow
Platinium Hydroponic Grow
Guanokalong Liquid Grow

Stari rast - Nedostatak fosfora (P)

Simptomi: stariji listovi žute, pojavljuju se tamne mrlje koje su, u stvari, mrtvo tkivo, list otpada relativno brzo - simptomi su vrlo slični ranom nedostatku dušika. Stabljike poprimaju tamnozelenu i ljubičastu boju.

Fosfor je bitan za prijenos i skladištenje energije, formaciju nukleinskih kiselina, pospješuje rast korijena i cvjetova.

Pogoršava ga: previsok ili prenizak pH.

Rješenje: pazite na pH vrijednost i korigirajte po potrebi.

pH za zemlju treba biti 6.0 - 6.3, a za hidro 5.6 - 6.2
Peršin
Poveznice na proizvode otvaraju se u novom prozoru (kartici).

Hesi Phosphor Plus
GHE FloraBloom
Platinium Organic Bloom
Plagron Terra Bloom
Platinium Hydroponic Bloom
BioBizz Bio Bloom

Stari rast - Nedostatak magnezija (Mg)

Simptomi: Tamnije žile, svjetlije tkivo listova koji mogu (ali ne nužno) "klonuti".

Magnezij je važan za aktivaciju enzima, sintezu klorofila, također pomaže pri apsorpciji fosfora (P).

Pogoršava ga: prevelika kiselost hranjive otopine i previsoka količina kalija (K).

Rješenje: Povećajte pH hranjive otopine, po potrebi smanjite unos kalija.

Stari rast - Nedostatak kalija (K)

Simptomi: Na listovima se pojavljuju sitne rupice sa žućkastim rubovima. List može u svakom drugom pogledu izgledati normalno, ali može se i deformirati.
Kalij je važan za formiranje šećera i škroba, za proizvodnju ulja, djeluje kao aktivator enzima i pojačava otpornost na hladnije uvjete.
Pogoršava ga: prevelika kiselost hranjive otopine i previsoka količina kalcija (Ca) i (ili) magnezija (Mg).
Rješenje: Povećajte pH hranjive otopine, po potrebi smanjite unos kalcija i (ili) magnezija.

Nedostatak borona (B)

Nedostatak borona
Simptomi: gubitak boje na rubovima listova, zakržljalost, odumiranje (sušenje) vrha lista, nekrotične pjege... Nedostatak borona (B), manifestira se prvo na mladim (novim) listovima. Simptomi su često slični nedostatku kalcija.

Funkcije: Esencijalan u transportu šećera kroz biljku, pomaže pri diobi stanica, igra važnu ulogu u proizvodnji aminokiselina, sintezi i transportu ugljikohidrata, olakšava unos vode u biljku.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak cinka (Zn)

Nedostatak cinka
Simptomi: sivo-smeđe mrlje koje se formiraju prvo na gornjoj polovici biljke, da bi se kasnije proširili i prema dolje, kloroza lisnih žila (vrlo slično kao kod nedostatka željeza ili mangana).

Funkcije: Važan za regulaciju rasta, apsorpciju ugljikohidrata, poboljšava funkciju klorofila, esencijalna komponenta je mnogih enzima, posebno onih zaduženih za apsorpciju i transport vode kroz biljku. Od iznimne važnosti je za pravilno balansiranje hormona, poglavito auxina, kao i za transport elektrona.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak bakra (Cu)

Nedostatak bakra
Simptomi: Pojavljuju se prvo na mladim (novim) listovima, izdancima i cvjetovima. Listovi gube boju, suše se na rubovima, nekroza centralne stabljike (apical meristem), venska kloroza...

Funkcije: Važan za aktivaciju nekoliko važnih enzima, bitan za proces fotosinteze, pospješuje metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina, pojačava boju i okus, igra značajnu ulogu u respiraciji biljke.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak mangana (Mn)

Nedostatak bakra
Simptomi: Pojavljuju se prvo na mladim (novim) listovima. Listovi žute između lisnih žilica, koje ostaju zelene. Na koncu, listovi poprime brončanu boju i otpadnu.

Funkcije: U suradnji s enzimima, reducira nitrate i pomaže u stvaranju bjelančevina. Ima važnu ulogu u respiraciji, fotosintezi i apsorpciji dušika (N). Aktivira mnogobrojne enzime i igra vitalnu ulogu u membrani (zidu) stanica.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak molibdena (Mb)

Nedostatak molibdena
Simptomi: Pojavljuju se na starijim i srednje starim listovima, tek onda prelazi na mlade listove. Simptomi kloroze slični su nedostatku dušika (N), rubovi listova izgledaju "spaljeno". Novi listovi mogu se deformirati ali i nemoraju. Nedostatak molibdena je prilično rijedak.

Funkcije: Reducira absorbirane nitrate u amonijak, prije vezivanja sa aminokiselinama.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.

Nedostatak sumpora (S)

Nedostatak molibdena
Simptomi: Pojavljuju se na starijim listovima, tek onda prelaze na mlade listove. Simptomi su slični nedostatku dušika (N), listovi postaju svijetlozeleni, zatim požute. Žilice listova ostaju zelene.

Funkcije: Esencijalna komponenta biljnih bjelančevina (proteina), igra značajnu ulogu pri proizvodnji klorofila i pri rastu korjenske mase, pojačava miris i okus. Nedostatak sumpora smanjuje sintezu bjelančevina i uzrokuje značajno smanjenje razine klorofila u listovima.

Rješenje: Koristite mikro-hranjiva.
Celer

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz temu “Cvatnja i problemi u cvatnji”, molimo postavite ih putem komentara ispod.

Da li Vam je članak “Cvatnja i problemi u cvatnji” bio od koristi?

Komentirajte ili postavite pitanje

8 Komentara na "Cvatnja i problemi u cvatnji"

avatar
  Subscribe  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavijesti me o:
Gost

Hi

Vidim da u ponudi imate plagronov green sensation koji je stimulator za cvjetanje. Da li ga mogu miješati sa overdriveom? Pitam jer na njihovom sajtu kažu da nisu potrebni dodatni stimulatori a opet mislim da ta dva nisu u istom rangu. Overdrive je za zadnja dva tjedna a green sensation za sredinu cvjetanja (4-6 tjedana). Imate li kakva saznanja o tome?
Pozdrav s pešče- najopasnijeg zagrebačkog kvarta 🙂

Zeleni Administrator
Admin

Green Sensation koristiti zadnjih 6 tjedana prije ispiranja bez problema. Overdrive je aditiv tipa PK13/14 – ako ih kombinirate, onda smanjite osnovno bloom hranjivo – 10% manje stavljati i Overdrive takodjer smanjite za 10% i ne bi smjeli imati problema. Glavno je izbjeći da fosfor spali plod i listove zato se smanjuje doziranje ako se kombiniraju.

Gost

Hvala na superbrzom odgovoru. Još jedno pitanjce ak nije problem…
Da li bi mogao koristiti bud ignitor uz gore navedenu kombinaciju – mislim prvo bud ignitor odmah kad prebacim na 12/12, zatim greensensation i na kraju zadnja 2 tjedna kombinacija greensensation + overdrive?
Puno hvala jer teško je dobiti prave informacije- zakon ste 🙂

Zeleni Administrator
Admin

Naravno. Bud Ignitor potiče cvat a Green Sensation “bilda” cvjetove i plod koje je izazvao Bud Ignitor. Bud Ignitor koristite samo prva dva tjedna u režimu 12-12, ne dulje. Green Sensation počnite u tom slučaju stavljati nakon 3 tjedna cvata, sve ostalo može kako je napisano.

Gost

Pozz dali ovo mora striktno 12 12 u vreme cvatnje.i zaljevo sam s bud factor x pa sam potrošio sad sam naručio rihino skin dali mogu s nji nastaviti zaljevati.
pozzzz

Zeleni Administrator
Admin

U vrijeme cvatnje ako je biljka fotoosjetljiva, poticanje cvata i formiranje ploda najbolje se ostvaruje sa periodom svjetla 12/12.Zadnja dva tjedna može se čak i skratiti dan (svakih 24 sata skraćujete svjetlo za 30 min dok ne bude 10 sati svjetla),ali ovo nije pravilo već eksperiment- zavisno o genetici biljke to će dati ili neće dati rezultate.
Što se tiče zalijevanja , pridržavajte se uputa o doziranju proizvođača i nema problema – što piše, koliko i kada i nećete pogriješiti. Dva aditiva sa različitim nazivima upućuju na to da su za različite stvari/procese u razvoju biljke. Kako hranjiva ima puno vrsta i proizvođača, molim Vas referirajte se na njihovu stranicu ili ako ih mi imamo u ponudi provjerite što piše na našim stranicama (za ADN koji imamo u ponudi):
http://zelenastanica.com/product-category/gnojiva/adn

Gost

Bok! Zanima me postoji li nekakav preparat, dodatak za poticanje cvatnje kod africkih ljubicica? Lijep pozdrav

Zeleni Administrator
Admin

Pozdrav, Afričke ljubičice ako imaju problem u cvatnji trebaju “bloom booster” – za poticaj i poboljšanje cvijeta. Imnamo nekoliko artikala u našem webshopu i trgovini , BioBizz Top Max, Plagron Green Sensation, Platinium SuperBoost, GHE BioBloom , Hesi Boost i još nekoliko “bloom Boostera”, molim Vas pogledajte detaljne opise po linkovima, a za sve preparate posjetite naš shop, poveznica Gnojiva.